Пронађена мистериозна мумија на северу Русије

© mvk-yamal. ruЈамалијска мумија
Јамалијска мумија - Sputnik Србија
Пратите нас
Научници у далеком северном Јамало-Ненецки аутономном округу проучавали су мумифициране остатке људског детета, умотаног у чауру од крзна и коре дрвета, локални медији су јавили.

Раније овог лета научници су пронашли омот дуг 1,3 метра и широк 30 центиметара, током ископавања у Приуралском округу. Користећи компјутеризовану томографију, утврдили су да је њиме било обмотано тело мушког детета узраста између шест и седам година. Претпоставља се да је сахрањено у 13. веку.

Стручњаци са Јамало-Ненецког музеја и изложбеног комплекса радили су полако и темељно на откривању остатака, сатима размотавајући чауру, слој по слој. Рад су забележиле и камере, како би се избегао пропуст било каквог детаља.

© mvk-yamal.ruНаучници открили мумифициране остатке једног дечака, умотаног у слојеве крзна и коре дрвета, а сахрањеног уз малу бронзану секиру, са фигурином медведа и неколико сребрних прстенова храма.
Научници открили мумифициране остатке једног дечака, умотаног у слојеве крзна и коре дрвета, а сахрањеног уз малу бронзану секиру, са фигурином медведа и неколико сребрних прстенова храма. - Sputnik Србија
Научници открили мумифициране остатке једног дечака, умотаног у слојеве крзна и коре дрвета, а сахрањеног уз малу бронзану секиру, са фигурином медведа и неколико сребрних прстенова храма.
Студијом „дететових остатака закључено је да је патило од глади или озбиљне болести, узимајући у обзир тзв. Харисову линију раста на налазима дечакових костију. Стручњаци су закључили да је реч о остацима малог дечака на основу мале бронзане секире која се налазила са његове стране. Мала фигура медведа и неколико сребрних прстенова храма такође су нађени уз остатке. Само тело је умотано у ћебе од меког крзна, са низом бакарних плоча на њему, причвршћених кожним појасевима. Следећи слој је прекривен крућим крзном, а затим слојевима дрвене коре и чвршће унутрашње коре дрвета.

Научници су закључили да откриће датира из 13. века, али тачно време сахране, пол, старост и стање детета и његовог омотног саркофага могу да се утврде само даљом анализом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала