Судбина српских предузећа позната до краја октобра

Пратите насTelegramOdyssey
Министар привреде Жељко Сертић каже да ће се до 31. октобра знати која од 44 предузећа су приватизована, а која одлазе у стечај или им предстоји нека друга врста затварања фирме. Додаје и да је недопустив покушај да се пословање руководства „Српске фабрике стакла“ пребаци на државу.

Министар привреде Жељко Сертић рекао је да је недопустив покушај да се пословање руководства Српске фабрике стакла пребаци на државу.

„То је нешто што савремено економско тржиште не може да подразумева, мора да се зна ко шта ради и шта је чији део посла“, истиче министар Сертић.

Објашњава да када се уђе у озбиљне реформе мора да постоји и озбиљна социјална политика.

„Постоје предузећа која су невољна и неспремна за пословање и која су својим понашањем покушала да врате модел рада у ком ће у договору с радницима да направе штрајкове, па да потом држава ускочи и помогне. То више неће моћи“, изјавио је за РТС Сертић.

15. српски економски самит - Sputnik Србија
У стечај иду скоро сва неприватизована предузећа

Министар каже да није оптимиста што се тиче ситуације у „Српској фабрици стакла“.

„Слушајући информације које добијам, нисам оптимиста и не верујем да ће ’Српска фабрика стакла‘ успети да плати свој дуг“, истиче министар привреде.

Он је навео да је на једном транспаренту радника видео да пише „Не дамо фабрику“ и поручио да то није фабрика радника.

„Та фабрика има власника, нема више друштвеног капитала и мора да се зна име и презиме — или је приватно или је државно власништво“, објашњава Сертић.

Каже да свако предузеће треба одговорно да води своју политику.

Зграда владе Србије - Sputnik Србија
Гашење предузећа и масовни откази у више фаза

„Руководство ’Српске фабрике стакла‘ је упозорено, ’Електропривреда‘ је упозорила на време шта ће се десити у наредном периоду ако се дуг за струју не исплати. Ово је опет апел на руководство да се уозбиљи и да почне озбиљно да разговара са државом, јер држава више неће да попушта“, истиче Сертић.

Каже да ће се до 31. октобра знати која су од 44 предузећа приватизована, а која одлазе у стечај или им предстоји нека друга врста затварања фирме.

„Од 43 предузећа која немају више заштиту од поверилаца, један део је у предстечајном поступку, а један је у процесу реструктурирања. Један део ће отићи у стечај и за њих је обезбеђен социјални програм“, додаје министар привреде.

Каже да сутра почињу појединачни разговори са 17 предузећа, да се види шта је урађено у претходних месец и по дана.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала