Рус улаже 100 милиона долара у потрагу за ванземаљцима

© Фото : http://www.almaobservatory.org/Телескопи АЛМА на Андима
Телескопи АЛМА на Андима - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски милијардер Јуриј Милнер најавио је да ће током наредних 10 година уложити 100 милиона долара у пројекат потраге за ванземаљским облицима живота, који ће бити осмишљен по угледу на пројекат СЕТИ (Потрага за ванземаљским облицима живота).

Руски бизнисмен Јуриј Милнер, који је своје богатство стекао улагањем у технолошке стартап компаније као што су Фејсбук, Алибаба, али и многи други, у сарадњи са познатим британским физичаром Стивеном Хокингом ће радити на потрази за ванземаљским обликом живота. Они су то објавили на заједничкој конференцији за новинаре у Лондону, рекавши да ће пројекат бити у потпуности аполитичан и транспарентан, те да ни једна информација неће бити скривена од јавности.

У оквиру пројекта СЕТИ, који је ове године слави 55 рођендан, научници широм света били су у потрази за радио-сигналима који долазе на земљу, као доказ за постојање других ванземаљских цивилизација. Пројекат је основао Френк Дрејк, познат и по томе што је осмислио Дрејкову једначину — математички израз који даје процену броја цивилизација у нашој галаксији које су способне и вољне да комуницирају са Земљанима.

Two views of Jupiter's ice-covered moon, Europa - Sputnik Србија
НАСА у потрази за ванземаљцима на Јупитеровом месецу Европа

Последњих неколико година пројекат СЕТИ има проблема са финансирањем, те му је у неколико наврата претило гашење. Поред тога, главни инструмент пројекта — радиотелескоп Алена (АТА), који се налази на Беркли универзитету у САД, захтева константна улагања, а последњи добровољни инвеститор био је Френклин Антонио, оснивач компаније „Кволком“, који је 2012. године у његово одржавање уложио 3,6 милиона долара.

Јуриј Милнер и Стивен Хокинг ће новим улагањима вратити живот у овај пројекат, отварајући нову иницијативу „Breakthrough Listen“, у оквиру које ће у потрагу за ванземаљским цивилизацијама бити уложено 100 милиона долара и запослено 25 људи. Према њиховим речима, научници ће пратити сигнале који долазе са преко милијарду звезда који се налазе у галаксији Млечни пут, али и са стотина других галаксија.

Милнер и Хокинг ће у оквиру овог истраживања користити три огромна телескопа који се налазе у Калифорнији, Западној Вирџинији и Аустралији. Како је најављено, истраживачи ће се бавити бележењем резултата, а Милнер се нада да ће се пројекту придружити и мноштво аматера.

„Ако се и наша потрага заврши безуспешно, то ће свеједно бити занимљив научни експеримент. Пројекат можда неће доказати да смо једини, али ће свакако сузити обиме за неке од наредних потрага за ванземаљским цивилизацијама“, закључио је Хокинг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала