Аполо 11: Мали корак за човека...

Пратите нас
Док свемирска истраживачка сонда Нови хоризонти наставља своје путовање у непозната пространства иза Плутона, на данашњи дан обележава се годишњица још једног великог корака у свемирским истраживањима. Пре 46 година, три астронаута мисије Аполо 11 били су први људи који су се спустили на Месец.

Док свемирска истраживачка сонда Нови хоризонти наставља своје путовање у непозната пространства иза Плутона, на данашњи дан обележава се годишњица још једног великог корака у свемирским истраживањима. Пре 46 година, три астронаута мисије Аполо 11 били су први људи који су се спустили на Месец.

© AFP 2023 / NASAОва архивска фотографија из маја 1969. приказује астронауте који су чинили посаду Апола 11, мисије чији је задатак био да спусти људе на Месечеву површину. На слици: вођа посаде Нил Армстронг (лево), пилот командног модула Мајкл Колинс (средина) и пилот лунарног модула Едвин Баз Олдрин (десно).
Аполо 11 - Sputnik Србија
1/17
Ова архивска фотографија из маја 1969. приказује астронауте који су чинили посаду Апола 11, мисије чији је задатак био да спусти људе на Месечеву површину. На слици: вођа посаде Нил Армстронг (лево), пилот командног модула Мајкл Колинс (средина) и пилот лунарног модула Едвин Баз Олдрин (десно).
© Фото : WikipediaНил Армстронг, први човек који је закорачио на површину Месеца, позира у свом свемирском оделу (јул 1969).
Аполо 11 - Sputnik Србија
2/17
Нил Армстронг, први човек који је закорачио на површину Месеца, позира у свом свемирском оделу (јул 1969).
© AFP 2023 / NASAАмерички астронаут Нил Армстронг вежба ходање по Месецу у Свемирском центру Кенеди 15. јула 1969. године, дан уочи лансирања.
Аполо 11 - Sputnik Србија
3/17
Амерички астронаут Нил Армстронг вежба ходање по Месецу у Свемирском центру Кенеди 15. јула 1969. године, дан уочи лансирања.
© AFP 2023 / STF Фотографија из 16. јула 1969. године приказује вођу посаде Апола 11 Нила Армстронга, првог човека на Месецу, у Свемирском центру Кенеди у Хјустону, са осталим члановима посаде Мајклом Колинсом и Базом Олдрином пре њихове лунарне мисије.
Аполо 11 - Sputnik Србија
4/17
Фотографија из 16. јула 1969. године приказује вођу посаде Апола 11 Нила Армстронга, првог човека на Месецу, у Свемирском центру Кенеди у Хјустону, са осталим члановима посаде Мајклом Колинсом и Базом Олдрином пре њихове лунарне мисије.
© Фото : Wikipedia / NASAНил Армстронг се спушта мердевинама лунарног модула.
Аполо 11 - Sputnik Србија
5/17
Нил Армстронг се спушта мердевинама лунарног модула.
© AP PhotoВођа посаде Апола 11 Нил Армстронг полако се удаљава од лунарног модула како би истраживао површину Месеца 20. јула 1969.
Аполо 11 - Sputnik Србија
6/17
Вођа посаде Апола 11 Нил Армстронг полако се удаљава од лунарног модула како би истраживао површину Месеца 20. јула 1969.
© AP PhotoНа овој црно-белој архивској фотографији из 20. јула, астронаут 11 Нил Армстронг креће се површином Месеца.
Аполо 11 - Sputnik Србија
7/17
На овој црно-белој архивској фотографији из 20. јула, астронаут 11 Нил Армстронг креће се површином Месеца.
© AFP 2023 / NASA Фотографија снимљена са лунарног модула Апола 11 приказује отисак стопала астронаута Нила Армстронга или База Олдрина на површини Месеца (21. јул 1969).
Аполо 11 - Sputnik Србија
8/17
Фотографија снимљена са лунарног модула Апола 11 приказује отисак стопала астронаута Нила Армстронга или База Олдрина на површини Месеца (21. јул 1969).
© AFP 2023 / HO / NASA Астронаут Едвин Баз Олдрин, пилот лунарног модула прве мисије спуштања људи на Месечеву површину, позира током изласка у отворени свемир на површини Месеца. Снимак је направио његов колега астронаут Нил Армстронг користећи 77-милиметарски фото-апарат Хаселблад у области која је позната као Море спокојства. На овој архивској фотографији забележеној 20. јула 1969. године, види се са леве стране лунарни модул, а отисци стопала астронаута јасно се виде у првом плану. Док су се астронаути Армстронг и Олдрин спустили лунарним модулом „Орао“, астронаут Мајкл Колинс, пилот командног модула, остао је са командним и сервисним модулима „Колумбија“ у Месечевој орбити.
Аполо 11 - Sputnik Србија
9/17
Астронаут Едвин Баз Олдрин, пилот лунарног модула прве мисије спуштања људи на Месечеву површину, позира током изласка у отворени свемир на површини Месеца. Снимак је направио његов колега астронаут Нил Армстронг користећи 77-милиметарски фото-апарат Хаселблад у области која је позната као Море спокојства. На овој архивској фотографији забележеној 20. јула 1969. године, види се са леве стране лунарни модул, а отисци стопала астронаута јасно се виде у првом плану. Док су се астронаути Армстронг и Олдрин спустили лунарним модулом „Орао“, астронаут Мајкл Колинс, пилот командног модула, остао је са командним и сервисним модулима „Колумбија“ у Месечевој орбити.
© AFP 2023 / NASA Фотографија коју је 21. јула 1969. забележио Нил Армстронг приказује астронаута Едвина База Олдрина док хода површином Месеца у близини лунарног модула.
Аполо 11 - Sputnik Србија
10/17
Фотографија коју је 21. јула 1969. забележио Нил Армстронг приказује астронаута Едвина База Олдрина док хода површином Месеца у близини лунарног модула.
© AFP 2023 / NASA На слици коју је снимио Нил Армстронг види се Едвин Баз Олдрин у близини лунарног модула пре спровођења научних експеримената на површини Месеца.
Аполо 11 - Sputnik Србија
11/17
На слици коју је снимио Нил Армстронг види се Едвин Баз Олдрин у близини лунарног модула пре спровођења научних експеримената на површини Месеца.
© AFP 2023 / NASAАстронаут мисије Аполо 11 Баз Олдрин изводи експерименте на површини Месеца на слици коју је забележио Нил Армстронг непосредно након што су се обојица спустила мердевинама са лунарног модула „Орао“ 21. јула 1969. Ова фотографија је прва у серији фотографија База Олдрина како износи опрему за свемирска истраживања које је снимио Нил Армстронг.
Аполо 11 - Sputnik Србија
12/17
Астронаут мисије Аполо 11 Баз Олдрин изводи експерименте на површини Месеца на слици коју је забележио Нил Армстронг непосредно након што су се обојица спустила мердевинама са лунарног модула „Орао“ 21. јула 1969. Ова фотографија је прва у серији фотографија База Олдрина како износи опрему за свемирска истраживања које је снимио Нил Армстронг.
© AFP 2023 / NASA Баз Олдрин како спроводи експерименте на површини Месеца на фотографији коју је забележио Нил Армстронг након што су се обојица спустила из лунарног мофула „Орао“ 21. јула 1969. чиме су постали први људи у историји који су закорачили на Месец.
Аполо 11 - Sputnik Србија
13/17
Баз Олдрин како спроводи експерименте на површини Месеца на фотографији коју је забележио Нил Армстронг након што су се обојица спустила из лунарног мофула „Орао“ 21. јула 1969. чиме су постали први људи у историји који су закорачили на Месец.
© AFP 2023 / NASAНил Армстронг се смеши док гледа у камеру у лунарном модулу „Орао“ 21. јула 1969. године, након што је провео више од два и по сата на површини Месеца. После отприлике седам сати одмора у „Орлу“, Хјустон их је пробудио да би астронаути се припремили за лет назад ка „Колумбији“ и Мајклу Колинсу у Месечевој орбити.
Аполо 11 - Sputnik Србија
14/17
Нил Армстронг се смеши док гледа у камеру у лунарном модулу „Орао“ 21. јула 1969. године, након што је провео више од два и по сата на површини Месеца. После отприлике седам сати одмора у „Орлу“, Хјустон их је пробудио да би астронаути се припремили за лет назад ка „Колумбији“ и Мајклу Колинсу у Месечевој орбити.
© AFP 2023 / NASAАстронаут мисије Аполо 11 Нил Армстронг свира гитару у мобилном карантину на путу ка Џонсоновом свемирском центру 26. јула 1969.
Аполо 11 - Sputnik Србија
15/17
Астронаут мисије Аполо 11 Нил Армстронг свира гитару у мобилном карантину на путу ка Џонсоновом свемирском центру 26. јула 1969.
© Sputnik / Rudolf Kucherov / Уђи у базу фотографијаХерој Совјетског Савеза Валентина Терешкова, прва жена космонаут на свету и совјетски пилот-космонаут, даје орден америчком астронауту Нилу Армстронгу у сећање на његову посету Центру за обуку космонаута Јуриј Гагарин у Звезданом Граду.
Аполо 11 - Sputnik Србија
16/17
Херој Совјетског Савеза Валентина Терешкова, прва жена космонаут на свету и совјетски пилот-космонаут, даје орден америчком астронауту Нилу Армстронгу у сећање на његову посету Центру за обуку космонаута Јуриј Гагарин у Звезданом Граду.
© AFP 2023 / PIERRE GUILLAUDНил Армстронг позира током ТВ емисије у Паризу 10. јула 1979. године.
Аполо 11 - Sputnik Србија
17/17
Нил Армстронг позира током ТВ емисије у Паризу 10. јула 1979. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала