Француски парламентарци: Да Крим није руски, био би као Донбас

© Sputnik / Константин ЧалабовЗамак "Ласточка" на Криму
Замак Ласточка на Криму - Sputnik Србија
Пратите нас
Делегација француских посланика, предвођена бившим министром саобраћаја Тијеријем Маријанијем, биће прва велика група високо позиционираних западних политичара који ће посетити Крим од његовог присаједињења Русији.

Крим је саставни део Русије, имајући у виду историју, културу и демографију, рекао је Маријани Спутњику и додао да овај став деле неки од француских посланика, као и већина француских држављана.

Крим. Повратак кући. - Sputnik Србија
Крим. Повратак кући (филм)

„Делегација француских посланика на путу је ка полуострву у Црном мору, како би се лично уверила шта се на Криму дешава“, објаснио је политичар. Он је истакао да су ускраћени за тачне информације о ситуацији у том региону, као и да је извештавање о догађајима једнострано.

Очекује са да ће француска делегација постати прва велика група високо позиционираних западних политичара који ће посетити Крим од његовог присаједињења Русији након референдума у марту 2014. године. За овај потез гласало је 96 одсто становништва на Криму. 

„Посетићемо Крим да искажемо политички став. Француска Влада има званичан став по овом питању, али се неки од посланика са њим не слажу… Можете цитирати било који текст, али историја, традиција и култура су много снажнији од било каквих написа. Без обзира на све, сви схватају да је Крим руски и да ће пре или касније Међународна заједница прихватити ову чињеницу“, истакао је Маријани.

Према његовим речима, Француска Влада је јасно ставила до знања да је ова посета у супротности за званичним ставом државе. „Потпуно смо тога свесни“, рекао је Маријани. „Наши ставови представљају ставове неких чланова парламента и већине грађана“, додао је политичар.

Крим - Sputnik Србија
Зашто је Крим руски

Очекује се да ће се француски посланици сусрести са локалним властима и грађанима Крима. Ипак, за Маријанија ово није прва посета. Он је 2002. године допутовао на Крим како би узео учешћа у обнови француског војног гробља у Севастопољу. Циљ ове посете такође је и јачање француске и руске пословне сарадње, која је погођена рестриктивним мерама Запада наметнутим Москви, због наводне умешаности у Украјински проблем. Русија је увек одбацивала ове неосноване оптужбе.

„Сви знају да је притисак који врше Американци и неки Европљани спречавају да Француска и Русија активно пословно сарађују“, рекао је Маријани и додао да ће делегација покушати да нађе начин да зацементира пословне везе двеју земаља.

Француски политичар, који је члан Републиканске партије коју води бивши француски председник Никола Саркози, такође је додао да санкције морају бити укинуте, јер сви схватају да „нема сврхе задржати их и да ће Крим остати део Русије још дуго времена“.

„Историјска реалност је много снажнија од тренутних политичких ставова. Крим је руски, имајући у виду историју, културу, демографију, упркос чињеници да је полуострво две деценије било део Украјине… Да се Крим није вратио Русији, верујем да би данас био у истој ситуацији као Донбас“, објаснио је Маријани.

Француски политичар је присаједињење Крима Русији назвао „историјском чињеницом“ и додао да је то његов лични став, а не став француске Владе. „Историјска истина увек побеђује“, додао је он. 

Крим - Sputnik Србија
Турска инвестира у Крим

Делегација ће 23. јула у Москви имати састанак са Сергејом Наришкином, председником руске Државне думе, а потом отпутовати у Семферопољ у друштву Леонида Слутског, председника Комитета Државне думе за послове Заједнице независних држава. Делегација ће се такође састати са председником Републике Крим Сергејом Аксјоновом, председником кримског парламента Владимиром Константиновом и гувернером Севастопоља Сергејом Мењајеловим. Делегација ће 25. јула бити примљена у Кремљу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала