Нова посада Међународне свемирске станице спремна за старт (видео)

© NASAМеђународна свемирска станица
Међународна свемирска станица - Sputnik Србија
Пратите нас
Нова посада Међународне свемирске станице, командант брода, космонаут „Роскосмоса“ Олег Кононенко и бродски инжењери, јапански астронаут Кимија Јуи и амерички астронаут Чел Линдгрен, 23. јула ће се упутити у орбиту. Представник „Роскосмоса“ је саопштио да ће то бити први заједнички старт после хаварије теретног брода „Прогрес М-27М“ 28. априла.

На космодрому „Бајконур“ о томе не сме да се говори, али последњих година ниједна друга посада Међународне свемирске станице није била у тако стресном стању као што су пред узлетање Олег Кононенко, Кимија Јуи и Чел Линдгрен. Јапански и амерички астронаути први ће се упутити у орбиту. Њихов први лет је под сенком трагичних догађаја у последња три месеца.

Прва хаварија десила се у априлу ове године. Теретни брод који је требало да изведе у орбиту ракету-носач „Сојуз“ почео је да се врти око своје осе на 30 километара изнад предвиђене орбите и није могао да се припоји Међународној свемирској станици. 

Само што је посади саопштено да је лет одложен, индустрији је нанет нови ударац. Овога пута хаварија се десила ракети „Протон“ која је требало да лансира у орбиту мексички комуникациони сателит. У јуну је поновљен покушај да се допреми товар на Међународну космичку станицу. САД су лансирале ракету-носача „Фалкон“ компаније „Спејс икс“. Нажалост, она је експлодирала свега неколико минута након старта. 

Нова посада Међународне свемирске станице треба да полети 23. јула. Стручњаци три земље раде заједно како би лансирање брода протекло успешно. 

„И ’Роскосмос‘, и Наса и Јаха су дали све од себе да обезбеде наш лет. Уверен сам да ће ово лансирање бити најбезбедније у историји“, рекао је јапански астронаут Кимија Јуи. 

Космонаути ће се 23. јула упутити у орбиту где ће наставити да воде научна истраживања, а први пут ће у космосу пробати и суши. 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала