Турска у страху од тероризма

© AP Photo / Emrah GurelПротест у Истанбулу
Протест у Истанбулу - Sputnik Србија
Пратите нас
У хотелу у турском граду Елазиг на југоистоку земље догодила се експлозија. Према прелиминарним подацима рањене су три особе, јавио је лист „Џумхуријет“.

Према прелиминарним извештајима полиције, експлодирала је гасна боца. На место несреће стигли су хитна помоћ, ватрогасци и полиција.

Саопштено је раније да је турска полиција у великој антитерористичкој акцији на својој територији ухапсила 251 особу због сумње да припадају терористичким организацијама.

Према наводима из турске Владе, акција је била усмерена према члановима Исламске државе и Радничке партије Курдистана.

У акцији су ухапшени и припадници других терористичких организација који представљају претњу за националну сигурност. Операција је обављена у 13 провинција, а 251 особа је ухапшена.

Ф-16 „фајтинг фалкон“, вишенаменски ловачки авион - Sputnik Србија
Турски авиони бомбардовали положаје џихадиста ИД

„У току је истрага. Влада Турске је спремна да се суочи са тероризмом“, наводи се у саопштењу кабинета премијера Турске Ахмета Давутоглуа.

Претходно је објављено да је турска авијација извела неколико ваздушних напада на положаје Исламске државе у Сирији, што је први такав случај од почетка активности те терористичке организације.

Главни и одговорни уредник „Спутњик Турска“ Турал Керимов сматра да се Турска суочава са новом реалношћу.

”Она је неколико година била транзитна земља за припаднике паравојних формација које су се бориле против Асадове владе. Такву је улогу за ову земљу одредио Запад. На крају, они који су стигли у Сирију под видом ’сиријске опозиције‘ направили су  најутицајнију терористичку организацију на свету. За турске власти је све теже разликовати добровољце од терориста, тако да  смо сведоци такозване ’пакистанизације‘ Турске. То је када држава која пружа услуге милитантима сама постаје њихова мета.  Снаге безбедности покушавају да делују превентивно, али након што је почела криза у Сирији, у Турски је стигло неколико милиона странаца. То отежава процес откривања потенцијалних терориста“, рекао је Керимов. 

Турска јавност  све чешће позива на успостављање сарадње са Дамаском, као и на заједничку борбу  против    терористичких организација у Сирији. На сарадњу пре свега  позивају бивши команданти турских оружаних снага.

„Засад не само Турска него и њени савезници немају дефинисан став по питању сиријске кризе. Свако од њих гледа своје интересе. Због све дубље кризе у суседној држави и таласа избеглица и милитанта, турско друштво се радикализује. Све је више сипматизера ИД  широм земље. Аналитичари у Турској кажу да се за Турску сиријски конфликт, као и ИД, полако претвара у унутрашњи проблем“, додао је Керимов.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала