Кина почиње конструкцију највећег радио-телескопа

© Фото : Twitter/@AJ_FI Први од 4.600 панела који ће бити искоришћени за кинески телескоп
Први од 4.600 панела који ће бити искоришћени за кинески телескоп - Sputnik Србија
Пратите нас
У Кини креће конструкција оног што ће, када буде завршен, бити највећи радио-телескоп на свету; пројекат је започет јуна 2011. године.

Кина је започела радове на састављању радио-телескопа чији ће тањир бити величине 30 фудбалских игралишта, пренела је кинеска информативна агенција „Синхуа“, додајући да ће телескоп тежак 10.000 тона уједно бити и највећи телескоп икада изграђен.

Очекује се да радио-телескоп са сферичним пречником од петсто метара (FAST), чија изградња се одвија у природном басену у југозападној кинеској провинцији Гуејџоу, умногоме побољша могућности посматрања свемира, јавља „Синхуа“.

Лист цитира Ву Сјанпинга, генералног директора Кинеског астрономског друштва, који тврди да „уз помоћ осетљивијег телескопа можемо да региструјемо и слабије и удаљеније радио-поруке“.

Он је додао да ће овај телескоп Кини „помоћи у потрази за интелигентним облицима живота ван наше галаксије" и „истраживању порекла универзума“.

Овај телескоп састојаће се од 4.450 троугаоних панела, које техничари у овој фази конструкције спајају са рефлектором телескопа.

Што се тиче „тањира“ кинеског телескопа, он ће се састојати од приближно 460.000 рефлектујућих огледала, а укупна површина ће премашити 250.000 метара квадратних; обим ће, како наводи „Синхуа“ износити 1,6 километара.

Када је у питању величина, FAST ће престићи радио-телескоп Аресибо у Порторику, који има 305 метара у пречнику.

Телескоп ће добрим делом бити изолован, како се у његовој близини не налази ниједно насељено место. Научници сматрају да ће то обезбедити идеалне услове да телескоп детектује сигнале из свемира.

Планирано је да овај пројекат, који кошта 700 милиона јуана (112 милиона долара), буде завршен током следеће године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала