Асад: Амнестија за дезертере

© Sputnik / Сергеј Гуњејев / Уђи у базу фотографијаБашар Асад
Башар Асад - Sputnik Србија
Пратите нас
Сиријски председник Башар ел Асад издао је декрет којим најављује општу амнестију за војне дезертере који су прекршили закон обавезног служења војног рока, известила је сиријска државна телевизија.

У декрету се наводи да ће закон којим ће бити укинуте казне за хиљаде војних дезертера бити примењен на појединце који се налазе у и изван Сирије, пренео је Ројтерс.

Владимир Путин - Sputnik Србија
Путин за промене у Сирији, али подржава Асада

Сиријска војска, једна од највећих у региону, бори се на неколико великих фронтова против исламских побуњеника, као и џихадиста који су заузели велике делове територије.

Многи младићи напустили су земљу или пронашли начине да избегну служење војног рока.

Војска је протеклих месеци била принуђена да се повуче из великог дела северозападне провинције Идлиб, након напада коалиције Исламских бригада, и није успела да одбрани пустињски град Палмиру у централном делу Сирије, који су заузели екстремисти из Исламске државе.

Предграђе Дамаска - Sputnik Србија
Сирија жели у Евроазијску унију

Неке дипломате кажу да је војска сада фокусирана на одбрану стратешких локација попут Дамаска, Хомса и упоришта Асадове мањинске заједнице Алавита у обалским подручјима, навела је британска агенција.

Протеклих месеци појавио се недостатак људства у сиријској војсци, која се у великој мери ослања на регрутовање припадника лојалних милиција у провинцијама које контролише режим, а добровољцима се нуди уносна плата.

Либанска шиитска група Хезболах протеклих седмица је имала видљивију улогу у борби против сиријских побуњеника у бици за Калмун и Забадани, који су смештени у планинском подручју близу границе са Либаном и недалеко од сиријске престонице.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала