Инспекције ће тек да чешљају

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVICKорисници средстава из ИПАРД програма могу да буду појединци који имају регистрована пољопривредна газдинства, али и мала и средња предузећа.
Kорисници средстава из ИПАРД програма могу да буду појединци који имају регистрована пољопривредна газдинства, али и мала и средња предузећа. - Sputnik Србија
Пратите нас
Инспекције су од данас овлашћене и обавезне да надзиру и контролишу рад и нерегистрованих привредних субјеката који обављају посао из њихове надлежности. Ова измена омогућена је недавно усвојеним Законом о инспекцијском надзору, који би требало да смањи простор за корупцију и сиву економију.

У Србији је до данас било могуће да обављате делатност за коју нисте регистровани и да на основу баш те чињенице инспекторима буде онемогућено да врше инспекцијски надзор, каже министарка за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички.

Праве паре, а немају запослене

„То што је до данас било могуће да се инспекције сматрају ненадлежне за нерегистроване субјекте заправо је веома чудна особеност коју смо наследили из прошлости, у којој је заправо било незамисливо да неко обавља делатност а да није регистрован. Међутим у стварности, у оквиру наше тржишне економије делатности су се обављале било да се неко уписао у Агенцију за привредне регистре или не“, прецизира Удовички.

Прецизан број нерегистрованих привредних субјеката није познат, каже Удовички и истиче да ће примена нових законских решења значајно смањити њихов број.

„Ја желим да нагласим да овде пре свега није реч о томе да се санкционишу грађани који су на рубу егзистенције и сналазе се како могу и умеју. Када би и покушали да региструју неку делатност, питање је да ли би и те трошкове успели да покрију, а камоли и остале пратеће трошкове. Међутим, ако неко на пример производи храну, закони о безбедности хране постоје да бисмо били сигурни да ће наши грађани конзумирати безбедну храну и зато је неопходан адекватан надзор и контрола“.

Графикон, илустарација - Sputnik Србија
У јавном сектору статира око 20.000 људи

Уз напомену да су промене у систему инспекцијског надзора предвиђене реформом јавне управе, Удовички је као најважније у новом закону оценила промену односа између инспекције и надзираног субјекта, која подразумева промену односа између  државе, привреде и грађана.

Она је објаснила да ће редовни инспекцијски надзор бити планиран и најављиван субјектима надзора као и да ће се смањити непотребно контролисање оних који су већ ускладили своје пословање са прописима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала