Mртво море на корак од исушивања оставља пустош (фото)

Пратите насTelegramOdyssey
Мртво море наставља да опада више од једног метра годишње, а путеве и далеководе прождиру кратери који се услед тога формирају на израелској обали.
© REUTERS / Amir CohenОгромне рупе некад величине кошаркашког терена или површине двоспратне зграде.
Огромне рупе некад величине кошаркашког терена или површине двоспратне зграде. - Sputnik Србија
Огромне рупе некад величине кошаркашког терена или површине двоспратне зграде.

Феномен је да Мртво море губи воду по стопи од више од једног метра годишње, а процењује се и погоршање проблема уколико се не успостави међународна интервенција. Иако власти још увек нису објавиле конкретне бројке о проузрокованој штети, стотине нових кратера појављује се сваке године. Градоначелник Тамар региона, који обухвата јужну обалу Мртвог мора у Израелу, Дов Литвиноф рекао је да „то није проблем с којим могу да се суочавају сами“.

© REUTERS / Amir CohenОгромне рупе су пустош на израелској обали и прождиру земљу све са путевима и далеководима.
Огромне рупе су пустош на израелској обали и прождиру земљу све са путевима и далеководима. - Sputnik Србија
Огромне рупе су пустош на израелској обали и прождиру земљу све са путевима и далеководима.

Стога, када се вода повлачи под земљом остане слој соли од око 30 метара, који се формирао хиљадама година. Без воде Мртвог мора које га штити, свежа вода од кише и поплава продире и раствара слој соли, стварајући шупљине које пропадају.

Кратери ће престати да се појављују само када се врати вода Мртвог мора, што захтева међународне напоре, јер и Јордан и Западна обала имају приступ мору. Али чак и ако се све стране укључе у иницијативу, биле би потребне деценије да се преокрене еколошка штета, упозорио је Литвиноф.

© REUTERS / Amir CohenГлавни разлог што Мртво море нестаје је што су природни извори воде, који пролазе кроз долину реке Јордана из Сирије и Либана, преусмерени у пољопривредне сврхе и за пијаћу воду.
Главни разлог што Мртво море нестаје је што су природни извори воде, који пролазе кроз долину реке Јордана из Сирије и Либана, преусмерени у пољопривредне сврхе и за пијаћу воду.  - Sputnik Србија
Главни разлог што Мртво море нестаје је што су природни извори воде, који пролазе кроз долину реке Јордана из Сирије и Либана, преусмерени у пољопривредне сврхе и за пијаћу воду.

Мртво море је велика туристичка дестинација, али су две популарне плаже већ морале да буду затворене, а власти страхују да ова област може и даље пропадатии. То такође може погоршати рударску индустрију, као и екстракцију минерала за извоз широм света.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала