САД су биле против Палестине у Унеску, видећемо их на Косову

© WikipediaУнеско (лого)
Унеско (лого) - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да не мора да значи да би земље које су признале једнострано проглашену независност Косова могле да гласају и за његово чланство у Унеску, као и да очекују да Косово неће постати чланица те организације.
Mинистар спољних послова Ивица Дачић - Sputnik Србија
Дачић Бану: Косово не може у Унеско

„То што су поједине земље признале независност не значи да ће донети једну такву одлуку, а с друге стране Србија је водила политику која је у међународним односима имала коректан однос према захтевима појединих земаља и сада је ред да те земље имају коректан однос према њој и према захтевима Србије“, рекао је Дачић за РТС.

Он је казао да се тако ради у међународним односима и да „другачији однос не бисмо могли да прихватимо“.

Дачић је подсетио да је Приштина послала писмо Унмику у УН са жељом да достави Унеску њихов захтев за пријем за чланство.

„У овој сада фази, Уједињене нације ће сигурно одбити тај захтев Приштине јер је он правно неутемељен и Резолуција 1244 говори сасвим другачије“, рекао је Дачић и додао да се у првом кораку може очекивати да га Унмик неће препоручити Унеску, односно да ће УН одбити захтев Приштине да препоруче и пошаљу Унеску захтев за пријем Косова у ту организацију.

Како је казао, пошто ће сигурно пропасти та идеја преко УН, јер не могу да пређу преко резолуције коју су донели, могуће је да ће Приштина потражити земљу која ће то урадити у самом Унеску.

Директор Канцелрије Косово и Метохија Марко Ђурић - Sputnik Србија
Пријем Косова у Унеско — цивилизацијски пораз

„Мислим да је јасно да има доста земаља које ће се саме понудити, онда долазимо полако на ствар математике, јер Савет Унеска има 58 чланица, од којих су 33 признале Косово, и на том нивоу потребна је проста већина, а кад та одлука дође на Генералну конференцију у новембру, потребна је двотрећинска већина и ту је сада наша шанса“, рекао је Дачић.

Он је казао да не значи да ће земље које су признале једнострану независност Косова донети једну такву одлуку.

„Нисам сигуран да ће све земље које су признале Косово гласати за пријем Косова у Унеско, а нажалост нисам сигуран ни да ће све земље које нису признале Косово гласати против чланства“, казао је Дачић.

Он је навео пример да су САД биле против пријема Палестине у Унеско и да ће се видети како ће се односити према захтевима Косова.

„Мислим да координираном политиком коју водимо на нивоу Владе Србије доводимо до тога да смо почели да имамо резултате на међународном плану“, рекао је Дачић.

Он је додао да многе земље показују интерес да сарађују и не наруше односе са Србијом.

„То је био основни разлог зашто су готово све земље отказале учешће на војној паради у Загребу“, казао је Дачић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала