Вандали у Филаделфији демолирали робота-стопера

© REUTERS / © Paul DarrowРобот стопер
Робот стопер - Sputnik Србија
Пратите нас
Истраживачи су забринути како ће се овај догађај одразити на огроман број деце која су обожавала робота-стопера (HitchBOT) и која су пратила сваки његов покрет на друштвеним мрежама.

Експеримент канадских истраживача који је имао за циљ да испита да ли роботи могу веровати људима донео је обесхрабрујуће резултате. После успешних путовања широм Канаде, Немачке и Холандије, робота-стопера, миниробот величине детета, демолиран је у Филаделфији.

HitchBOT, који не може самостално да се креће, али може да комуницира са људима захваљујући специјалној технологији, почео је да стопира прошлог јула, у почетку широм Канаде, дижући палац и тражећи вожњу до следећег одредишта.

После путовања широм света, робот је неславно завршио и није стигао до западне обале.

Истраживачи су послали слику демолираног робота, рекавши да немају појма ко је уништио робота, и зашто.

HitchBOT (висок нешто мање од метра и тежак приближно 25 килограма) дизајниран је да буде добар сапутник, који може да учествује у разговору. Имао је уграђену камеру, микрофон и звучнике, па је могао да види, чује и говори. На сваких 20 минута, камера је била подешена да аутоматски фотографише, како би робот документовао своје путовање. Захваљујући 3Г и ГПС могућностима, робот је поседовао осећај простора.

Истраживачи су забринути како ће се овај догађај одразити на огроман број деце која су обожавала робота-стопера и која су пратила сваки његов покрет на друштвеним мрежама.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала