Американци праве фабрику оружја на Косову

© AP Photo / GABOR KERTESZМађарски радници праве муницију за тенк
Мађарски радници праве муницију за тенк - Sputnik Србија
Пратите нас
Американци започели разговоре са Приштином о изградњи фабрике за склапање оклопних возила и друге војне опреме.

Америчке компаније заинтересоване су за изградњу фабрика за производњу војних и оклопних возила на Косову, због чега се у Приштини ужурбано припрема закон којим би се ово омогућило.

Америчко Косово-илистрицја - Sputnik Србија
Како је српско Косово постало амерички ранч?

Американци су већ започели са Приштином разговоре о изградњи фабрике за склапање оклопних возила и друге војне опреме, а прва озбиљнија посета требало би да се деси на јесен, до када се на Косову надају да ће направити правни оквир како би изградња овакве фабрике била могућа.

Влада Исе Мустафе обећала је да ће у најскорије време променити закон о страном улагању како би се омогућило странцима да улажу на Косово. Међу страним инвеститорима који имају вољу да улажу на Косово највише је америчких предузећа.

Председник Америчке привредне коморе на Косову Аријан Зека изјавио је да се нада да ће са новим правним оквиром потенцијални инвеститори моћи да имају директне преговоре са државом.

Ратне игре, илустрација - Sputnik Србија
Балкан — Полигон за америчке ратне игре

Да влада у Приштини интензивно ради на закону који ће јој директно омогућити да сама одлучује ко ће и шта моћи да гради на Косову, потврдио је и Сокол Хаволи, економски саветник премијера Косова.

„То ће бити нови закон, који ће се бавити захтевима великих инвеститора, који смо назвали ’Закон за стратешке инвестиције‘. Очекујемо да крајем августа Влада одобри овај закон, а почетком септембра да буде усвојен у Скупштини Републике Косово“, рекао је Хаволи.

Иначе зона интересовања страних инвеститора на Косову су агробизнис, обрада метала, рударство, обновљива енергија.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала