Највећа олуја прети Јапану и Тајвану (Видео, Фото)

© NASA / AFPОлуја
Олуја - Sputnik Србија
Пратите нас
Најснажнија олуја ове године могла би ове недеље да погоди Јапан и Тајван, а приближава им се брзином од 350 километара на сат.

Тропска олуја је у недељу прохујала кроз Северна Маријанска острва, који се налазе 2.500 километара од Филипина, а осим материјалне штете није било људских жртава.

Олуја се креће брзином већом од 350 километара на сат и снажнија је од циклона „Пем“. У до сада најснажнијој олуји ове године на острву Вануату пре пет месеци страдало је 15 људи. 

„Суделор“ је у понедељак достигао брзину већу од 241 километар на сат, чиме је постао пети супертајфун ове године. 

„Видео сам преврнуте аутомобиле, откинуте кровове…“, рекао је за АФП шеф америчког Црвеног крста у Сајпану, административном средишту Северних Маријанских острва. 

У међувремену, Централни метеоролошки биро Тајвана је навео да је прерано рећи да је цела земља у опасности од тајфуна, који може да промени смер, међутим, свакако ће проћи североистоком земље, где се налази и престоница Тајпеј. 

У тренутку контакта са копном, олуја би из категорије пет могла да се „врати“ на категорију четири или чак три, што би значајно смањило њену снагу, као и штету коју би могла да причини.

   

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала