Кери: Рат у Вијетнаму је био дипломатски пораз

© AP Photo / MLADEN ANTONOVЏон Кери
Џон Кери - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички државни секретар Џон Кери је изјавио да искуство САД у Вијетнаму треба да буде упозорење за политичаре који "журе у рат".

Амерички државни секретар Џон Кери изјавио је у току посете Вијетнаму да однос између те две земље треба да служи као пример свету.

Он је навео да је сукоб који је завршен пре 40 година означио "дипломатски неуспех", који заговорници рата треба да имају на уму.

Кери је изјавио да искуство САД у Вијетнаму треба да буде упозорење за политичаре који "журе у рат".

Џон Кери - Sputnik Србија
Кери: Напад Израела на Иран би био огромна грешка

"Овде се данас присећам недавног разговора са људима који нехајено говоре о рату са другим државама. У искушењу сам да кажем: Ви немате идеју о томе што причате.

Наравно, постоје времена када не би постојао други избор него одлазак у рат, али то није нешто што треба пожуривати и прихаватати да се не испитају друге опције. Рат који је трајао овде пре пола века, поделио је обе земље и потиче из најдубљих неуспеха дипломатских увида и политичких визија", навео је Кери.

Џон Кери - Sputnik Србија
Кери: Иран ће направити бомбу ако Конгрес одбије споразум

До данас односи између САД и Вијетнама могу се описати као "дубока и благовремена лекција" остатку света, оценио је Кери.

"Вијетнам и наше подељено искуство од конфликта до пријатељства пролазе кроз моје мисли кад се суочавам са проблемима који постоје данас. То што стојимо овде, прослављајући 20 година од нормализације односа је доказ да нисмо осуђени да понављамо грешке из прошлости. Имамо могућност да превазиђемо горчину и да непријатељство заменимо поштовањем", рекао је секретар у свом говору.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала