Брод са благом тражи свог власника

© Sputnik / Н. Архангељски / Уђи у базу фотографијаПараброд
Параброд - Sputnik Србија
Пратите нас
Група гњураца, заљубљеника у морску археологију, саопштила је да је пронашла брод са благом на дну мора недалеко од Оландских острва. Група је сигурна да се ради о броду Кантава, који је потонуо 1925. године, и на којем се још увек налази 290 тона бакра.
Злато са шпанске галије - Sputnik Србија
Дешава се и то: Пронашли благо са галије из 18. века (фото)

„Ми смо упоредили величину остатака са цртежима пароброда Кантава и они се поклапају. Остаци се налазе управо тамо где се, према књигама из историје, десио бродолом. Терет је на истом месту као на цртежима, а коришћени материјали доказују да се ради управо о том броду“, испричао је Мико Симола из групе гњураца.

Пре 90 година Кантава је све са бакром упала у олују. Парни котао је експлодирао и море је прогутало пароброд заједно са цењеним теретом. Пошто од дана бродолома није прошло 100 година, остаци не припадају држави.

„Зато сада обавештавамо о нашем проналаску. Желимо да нађемо власника брода. Он нам не припада и желимо да предамо координате власнику који ће одлучити шта да ради са теретом и бродом. Они могу имати велику вредност“, каже Симола.

Вредност 290 тона бакра би данас износила око милион евра. Међутим, то није све.

„Мислимо да бакар може имати неку количину злата. У то време злато нису умели да разделе од бакра“, сматра Симола.

Врло је могуће да бакар садржи од десет до чак стотину килограма злата. Ипак, тачан садржај ће бити познат тек након узимања узорка. За сада терет и даље остаје нетакнут на дну мора.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала