План Америке за обарање цена нафте вратиће јој се као бумеранг

© Flickr / Paul LowryПумпа за нафту
Пумпа за нафту - Sputnik Србија
Пратите нас
САД су желеле заједно са Саудијском Арабијом да понове трик са обарањем цена нафте који је разрушио економију Совјетског Савеза, пише амерички економиста и политиколог Вилијам Енгдал.
Александар Новак - Sputnik Србија
Ситуација на тржишту нафте биће уравнотежена

У септембру 2014. године САД су се по први пут након 70-их година 20. века осетиле главним нафтним играчем. САД су желеле да заједно са Ријадом понове трик са обарањем цена нафте који је већ 1986. године одиграо значајну улогу у рушењу економије Совјетског Савеза. Бела кућа је била сигурна да ће то заједно са санкцијама бацити Москву на колена.

Међутим, план се вратио као бумеранг и ударио по самој Америци. Када је цена нафте пала до 53 долара за барел, Федералне резерве су морале да откупе од других банака дугове америчких компанија које се баве производњом нафте из шкриљаца у нади да ће спречити избијање панике. Крајем јула ове године цена нафте достигла је рекордно ниску цену — 49 долара за барел.

Америчка финансијско-политичка елита је схватила да је потценила Саудијску Арабију. Саудијски министар за нафту прихватио је предлог Керија како би уништио шкриљачни нафтни бизнис у САД. Према мишљењу аналитичара Вилијама Енгдала, последице ће бити катастрофалне за читаву америчку привреду.

Америчке нафтне компаније су ризиковале и позајмиле новац за производњу нафте из шкриљаца. Енгдал је сигуран да су те фриме још одавно требало да објаве банкротство. У октобру ће банке морати да реше да ли постоји нада у препород шкриљачног бизниса и да ли треба наставити са његовим кредитирањем. Ако у септембру Федералне резерве, како се очекује, по први пут за осам година повећају каматну стопу, шкриљачном бизнису неће бити лако, сматра Енгдал.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала