Холандски експерт: Рано изводити закључке о „Буку“

© Sputnik / Valeriy Melnikov / Уђи у базу фотографијаРактени систем "Бук"
Рактени систем Бук - Sputnik Србија
Пратите нас
Портпарол Главног тужилаштва Холандије и представник међународног тима који истражује околности прошлогодишњег пада малезијског „боинга“ изнад Украјине Вим де Брин рекао је да се истрага пронађених олупина наставља и да је рано да се говори о њиховом пореклу.

Де Брин на тај начин није потврдио извештавање многих западних медија о томе да фрагмент који тренутно истражују међународни експерти наводно припада „руском ’Буку‘“.

„Не, још се води истрага“, изјавио је он, одговарајући на питање телевизије Раша тудеј.

Место пада авиона „боинг 777“ компаније „Малезија ерлајнс“ - Sputnik Србија
РТ предала Холандији информацију о остацима „боинга“

Де Брин је нагласио да је за утврђивање таквих детаља потребно окончати истрагу. Према његовим речима, у овом моменту је познато само то да су фрагменти пронађени на истоку Украјине. 

„Било какве изјаве о пореклу олупина су преурањене. Када ће се појавити резултати истраге није познато“, објаснио је стручњак. „Постоје само подаци да су пронађени у источном делу Украјине. То је све.“

Претходно је у заједничком саопштењу за медије међународног тима истражитеља и Савета за безбедност Холандије који се баве истрагом околности несреће саопштено да комисија за сада не може да изведе закључак о узрочно-последичној вези пронађених фрагмената и рушења авиона.

Део олупине „боинга 777“ МХ17 „Малезија ерлајнса“ - Sputnik Србија
Холандија тражи од „Раша тудеј“ доказе о МХ-17

У саопштењу канцеларије холандског државног тужиоца се наводи и да су делови пројектила, могуће „Бук“ ракете земља-ваздух, сада у поседу Холандског одбора за безбедност, који спроводи цивилну истрагу несреће. Низ западних медија, међутим, саопштио је данас да експерти истражују делове „руске ракете“. Наслови с таквим запажањима објављени су на енглеским верзијама сајта Би-Би-Сија, Ројтерса, Интернешенел бизнис тајмса и Ен-Би-Си њуза.

Званична представница Министарства иностраних послова Руске Федерације Марија Захарова изјавила је да западни медији воде информациону кампању против Русије након рушења МХ17.

„Одмах након авионске несреће почела је неоснована кампања против Русије у медијима. И не само што су то чинили западни медији, него су то чинили на основу изјава званичника који нису зазирали од апсолутног одсуства доказа“, изјавила је Захарова.

Украјински противракетни систем Бук-М1 - Sputnik Србија
Твитераши открили украјински „бук-М1“ после порицања Кијева

Специјалисти руског концерна „Алмаз-Антеј“ су још у јуну установили да је путнички авион оборен противваздушном ракетом „Бук-М1“, коју има Украјина, а која се у Русији не производи још од 1999. године.

Авион који је летео од Амстердама ка Куала Лумпуру је срушен у јулу 2014. код села Грабово у Доњецкој области на југу Украјине, а свих 298 особа у њему је погинуло.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала