Шведски и фински порески обвезници финансирају терористе ИД

© AFP 2023 / HAIDAR HAMDANIЏихадисти Исламске државе
Џихадисти Исламске државе - Sputnik Србија
Пратите нас
Након што је угледни фински лист Суомен Кувалехти са издавачком традицијом више од века објавио прилог о томе да фински грађани, а уз то и терористи ИД добијају и социјалну помоћ — почела је оштра друштвена дискусија. О сличном бизарном тренду писали су нешто раније и шведски медији.
Башар Асад - Sputnik Србија
Асад: Најопаснији лидери Исламске државе су Скандинавци

Наиме, исплата социјалне помоћи према одредбама закона не може бити одмах обустављена, а то значи да фински порески обвезници финансирају терористе читаву годину након што се установи чиме се ови заправо баве. Тим поводом, фински политичар Паси Маентрата, представник конзервативне партије Истински Финци предлаже уградњу чипова онима који путују преко границе своје земље, како би могли бити праћени. Тако би се одмах могло утврдити да ли би требало престати са исплатом помоћи или не.

„Закон би требало променити. Како би било која помоћ појединцу била исплаћена, морали би се прво доставити детаљни докази о месту боравка помоћу личног кода, који би се могао сателитски пратити. Можда чак и свима који одлазе преко границе уградити чип…

У јуну су шведски медији писали о сличном бизарном тренду. Наиме, како би подржали ИД, терористи из Шведске најчешће узимају кредит и иду у Сирију. Број оваквих кредита је порастао, саопштила је шведска Служба државне безбедности. То може да буде кредит у виду неосигураног дуга, кредит преко СМС-а или лизинг аутомобила (у овом случају он се испоручује војницима ИД).

„Уколико будете донели новац, аутомобил и, евентуално, групу бораца — добићете високу функцију. Ако немате ништа, у најбољем случају се спремите да возите Хитну помоћ“, изјавио је тада Мартин Фримансон из Службе државне безбедности.     

Према проценама Службе, од 300 до 400 шведских држављана се налази на територији ИД у Сирији.

Шта је на свом профилу написао Маентрата можете погледати овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала