Лондон ће уручити протест Еквадору због азила Асанжу

© AP Photo / Lefteris PitarakisЏулијан Асанж
Џулијан Асанж - Sputnik Србија
Пратите нас
Лондон ће уручити званични протест влади Еквадора због одлуке да Џулијану Асанжу дâ азил, саопштио је британски министар спољних послова, Хуго Свајер.
Џулијан Асанж - Sputnik Србија
Швеђани одустају од дела истраге против Асанжа

Свајер је реаговао на одлуку шведских власти да повуку три од четири тужбе против оснивача Викиликса због застарелости. „Еквадор мора да призна да је његова одлука да пружи уточиште Асанжу пре више од три године спречила нормални ток правосуђа. Резултат је да је сада истекао рок за неке од оптужби за сексуално злостављање против њега“,  саопштила је британска влада.

У саопштењу се наводи да ће „британски амбасадор у Кјоту званично да упути протест влади Еквадора због тога што је истекао рок за три од четири тужбе против Џулијана Асанжа“.

„Неприхватљиво је да британски порески обавезници морају да плаћају цену ове злоупотребе дипломатских односа“, поручује Свајер.

„Да будем јасан, пошто оптужба за силовање и даље стоји, Велика Британија има правну обавезу да изручи Асанжа Шведској“.

„Послао сам инструкције амбасадору у Кјоту да понови Еквадору да се упорно онемогућавање шведском тужиоцу да интервјуише Асанжа и оконча ову ситуацију доживљава као мрља на репутацији земље која се шири. Поновићу то и амбасадору Еквадора у Лондону“, наводи се у саопштењу шефа британске дипломатије.

Протести у Мадриду против ТТИП - Sputnik Србија
Асанж и Варуфакис објавили рат ТТИП-у (видео)

Асанж се 2012. године склонио у амбасаду Еквадора у Лондону након што је у Шведској осумњичен за сексуално злостављање. Четврта оптужба, за силовање, остаје на снази до 2020. године.

Кристин Храфнсон, портпарол Викиликса, каже за Спутњик да је изјава Хуга Свајера  „обмањујућа“ и да је „потпуно промашила поенту“.

„Разлог због кога се тај предмет вуче је то што шведски тужилац није путовао у Лондон да интервјуише Џулијана Асанжа, иако је познато да је његова канцеларија то радила у 44 наврата“, објашњава Асанжов портпарол.

„Прави кривац је шведски тужилац, који је могао да погура случај годинама уназад“, каже Храфнсон и додаје да је Еквадор дао азил Асанжу јер оснивач Викиликса страхује да ће га бити испоручен Сједињеним Америчким Државама. „Овај политички маневар Хуга Свајера који покушава да пребаци кривицу је смешан“, оцењују у Викиликсу.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала