Закон о непокретности неће бити усвојен до даљњег

© Sputnik / Ненад ЗорићСкупштина Републике Србије
Скупштина Републике Србије - Sputnik Србија
Пратите нас
Влада Србије препоручила је данас Скупштини Србије да се не изјашњава поново о Предлогу закона о условима продаје одређених непокретности у својини Србије, који јој је председник Србије Томислав Николић почетком августа вратио на поновно одлучивање, преноси Танјуг.
Београд - Sputnik Србија
Хоћемо ли сви моћи да купимо државне некретнине?

У допису који је стигао у републички Парламент пише да Влада Србије препоручује Скупштини Србије да одлучи да не гласа поново о том законском предлогу, што ће значити да тај предлог није усвојен.

Скупштина Србије усвојила је тај закон 31. јула, а пет дана касније председник Николић га је вратио републичком Парламенту на поновно одлучивање, наводећи да је он противуставан.

Николић је у образложењу те одлуке навео да сматра да би његовим доношењем био повређен Устав Србије, који у члану 84 предвиђа да „сви имају једнак положај на тржишту“. 

У образложењу председник је навео и да тај закон не уређује на одговарајући начин продају одређених непокретности, и подсетио да Закон о јавној својини ограничава „да одредбе посебних закона којима се уређује режим ствари у јавној својини не могу бити у супротности са овим законом“. 

Медији су пренели да је за председника било спорно то што право на куповину државних вила и станова имају само њихови закупци и што се у јавности више од годину дана знало да је такав закон у припреми, па су се закључивали уговори о закупу за некретнине које су сада предмет продаје.

Законом је предвиђено да право на куповину имају корисници и закупци који су уговоре потписали пре 1. јануара ове године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала