Почиње подела Титове и Јованкине имовине (видео, фото)

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаЈосип Броз Тито
Јосип Броз Тито - Sputnik Србија
Пратите нас
У септембру ће се, после две године паузе, коначно одржати рочиште у оставинској расправи Јованке Броз, које ће померити са мртве тачке не само поделу имовине остале иза Титове удовице, већ и оставину иза — Тита. Ако се на том или следећем рочишту оконча расправа, знаће се шта припада Јованкиним наследницима (сестрама Нади и Зори), а шта држави.

Оставинска расправа иза доживотног југословенског председника Јосипа Броза Тита „напунила“ је 32 године и у јануару ове године ушла у тридесет трећу, без наде да ће се убрзо окончати.

Шта је остало после Тита

Одговор на ово питање не би требало да буде тежак. Довољно је само се осврнути око себе. Али шта је са Титовом имовином, која му није припадала, али којом се током председниковања Југославијом служио?

Испоставља се да Тито од имовине није имао ништа. Куће у којима је живео као вођа друге Југославије, аутомобили у којима се возио, поклони које је добијао, оружје, сатови, све је то данас власништво државе, односно држава у којима су се објекти и предмети затекли.

Његова породица наследила је тек мали део свега тога. Шта је данас са кућама и предметима које је Тито користио и где се налазе?

Куће

Тито је имао вилу у свакој републици, понегде и по неколико. У неке није никада ни крочио зато што су изграђене непосредно пред његову смрт. Званична резиденција у Ужичкој 15 у Београду била је Титов дом од краја рата до смрти. У комплексу виле налази се и Кућа цвећа.

Бриони су били омиљена Титова резиденција. На острву Ванга налазила се кућа коју је Тито користио за приватне и неформалне састанке. Комплекс је временом дограђиван, па садржи вински подрум, радионицу и фото-лабораторију у којима је покојни председник Југославије волео да се одмара. Ванга је позната и по мандаринама које је Тито слао југословенским сиротиштима.

Једна од последњих Титових резиденција изграђена је у Игалу 1978. године и у њој је Тито боравио четири пута. Вила је можда најлуксузнија резиденција бившег председника. У Вили се налази базен са минералном водом, блатне и бисерне каде, део за хидро, електро и кинези терапију, као и трим сала.

Остале познате резиденције су биле Брдо код Крања, „наслеђени“ дворац који је краљ Александар Карађорђевић купио од једног немачког племића и Карађорђево у коме је Тито приређивао своје чувене ловове. Поред њих постојао је читав низ вила.

Аутомобили

Тито је поседовао приличну колекцију луксузних аутомобила. Међу њима истичу се „ролс ројс фантом“ пете генерације, шести примерак из прве серије направљених. Иако у јавности важи прича да је овај модел Титу поклонила краљица Елизабета, она се само у њему возила као последњи државник 1972. Увозник овог аутомобила била је „Ауто Србија“ и он је из Енглеске допремљен бродом „Слобода“.

Одушевљен немачком техником Тито је између 1965. и 1978. наручио пет „Мерцедесових“ модела „пулман 600“, која су красила седишта од велура, мини-барови, радио-апарати и клима-уређаји, али и прибор за бријање са зглобним огледалом и колоњском водом. Последњи страни државник који је седео на задњем седишту једног од ових аутомобила је белоруски председник Александар Лукашенко.

Део Титове колекције аутомобила послат је на изложбу у Словенију 1986, и од тада се, због распада државе налазе у Техничком музеју Словеније у Бистри код Врхнике. Тамо се налазе, између осталог, и вредни примерци као што су „хорх 951“ из 1938, „ролс ројс силвер вреит“ из 1936, „кадилак В12“ из 1939.

Поклони, сатови и остали ситниш

Не зна се колико је тога остало за „највећим сином народа и народности“. Већина ствари чува се у Историјском музеју Југославије у Београду у осам великих депоа.

У њима се налазе разноразне ствари, од поклона државника, преко поклона „радних људи и грађана“, фирми до Титових одела, рукавица (сачувано је 38 пари белих рукавица) до веома вредних уметничких дела.

Многа од њих неповратно су нестала захваљујући вихору историје и небризи. Тако је изложба Титових сатова опљачкана 2005, када је нестао „Патек Филип“, израђен у серији од пет примерака. Тито га је купио за 2.000 швајцарских франака 1954, а пре неколико година пронела се вест да је продат на једној аукцији у Швајцарској за три милиона евра.

© Ruptly . RamónБрдо код Крања, Словенија
Брдо код Крања, Словенија - Sputnik Србија
1/4
Брдо код Крања, Словенија
© Фото : Youtube/Al Jazeera BalkansТитов возни парк. Неке аутомобиле је купио а неке добио на поклон
Титов возни парк - Sputnik Србија
2/4
Титов возни парк. Неке аутомобиле је купио а неке добио на поклон
© AFP 2023 / ACME / AFPЈосип Броз Тито са великом снајперском пушком
Јосип Броз Тито са великом снајперском пушком - Sputnik Србија
3/4
Јосип Броз Тито са великом снајперском пушком
© Wikipedia / Javno vlasnistvoБрдо код Крања, Словенија
Брдо код Крања, Словенија - Sputnik Србија
4/4
Брдо код Крања, Словенија
1/4
Брдо код Крања, Словенија
2/4
Титов возни парк. Неке аутомобиле је купио а неке добио на поклон
3/4
Јосип Броз Тито са великом снајперском пушком
4/4
Брдо код Крања, Словенија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала