Почело укрцавање миграната на острву Косу

© REUTERS / Alkis KonstantinidisУкрцавање на брод миграната из Сирије на острву Кос
Укрцавање на брод миграната из Сирије на острву Кос - Sputnik Србија
Пратите нас
Стотине сиријских избеглица су јутрос на грчком острву Кос почеле да се укрцавају на путнички брод „Елефтериос Венизелос“, који су власти одредиле за њихов смештај, у покушају да ублаже често хаотичне услове на копну.

Грчки званичници су за више од једног дана одложили укрцавање избеглица на брод укотвљен у луци на Косу, радећи за то време на плану да избегну нереде међу све очајнијим избеглицама, пристиглим на гуменим и малим дрвеним чамцима из оближње Турске, пренео је Ројтерс.

Туча миграната на грчком острву Кос - Sputnik Србија
Туча међу мигрантима за место на грчком броду

Укрцавање на трајект „Елефтериос Венизелос“, који је на Кос допловио у петак, почело је јутрос пре зоре, док температуре нису тако високе, без икаквих проблема или гужви.

Након неких мањих чарки између избеглица око тога ко ће се укрцати први, они су на обали формирали ред и почели да се укрцавају у групама од по 20.

На броду, који је изнајмила грчка Влада, биће обезбеђен смештај за око 2.500 Сиријаца, који ће бити распоређени у кабине, док је једна већа просторија резервисана за процесуирање документације.

Пошто су Сиријци напустили своје домове бежећи од грађанског рата, они се третирају као избеглице, што им, према међународном праву, даје већа права од оних који су из својих земаља отишли због економских проблема, а такође су из Грчке стигли чамцима из Турске.

Мигранти из Сирије у парку код аутобуске станице у Београду - Sputnik Србија
Да ли су мигранти европски „поклон“ Србији?

Према подацима Међународне организације за миграције, готово четврт милиона миграната су од почетка године прешли Средоземље и стигли у Европу.

Око половине од тог броја је стигла на грчка острва, а број пристиглих расте током лета, кад је због мирног мора пловидба нешто мање ризична.

Влада у Атини је изнајмила брод „Елефтериос Венизелос“, у власништву компаније која превози туристе, аутомобиле и камионе до грчких острва и преко Јадранског мора до Италије, како би смањила притисак избеглица на Кос.

Неколико хиљада миграната је на Косу одсело у хотелима, а ради се о онима који су могли то себи да приуште, али значајно већи број њих спава у шаторима, напуштеним зградама или под ведрим небом.   

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала