8.000 војника дезертирало из украјинске војске

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаМитинг "Десног сектора" испред зграде администрације председника Украјине
Митинг Десног сектора испред зграде администрације председника Украјине - Sputnik Србија
Пратите нас
Од почетка сукоба на истоку Украјине око 8.000 полицајаца и војника је дезертирало из украјинске војске и прикључило се устаницима у Донбасу, саопштиле су власти у Кијеву.

„Имамо комплетну листу (оних који су дезертирали) и скупљамо доказе у вези са 5.000 полицајаца и 3.000 војника који су прешли на непријатељску страну“, саопштио је Анатлиј Матиос, војни тужилац, који је најавио да ће против њих бити подигнута истрага.

Број дезертера у украјинској војсци је већи према изворима самопроглашене Доњецке Народне Републике. Украјинске власти су 2014. године забележиле више од 10.000 дезертера, који су се жалили на очајне услове у војсци и успротивили се убијању сународника.

Број војника који су напустили украјинску војску је мањи од почетка године, али се наставља, према информацијама представника самопроглашене републике. Они су у јуну саопштили да им се прикључио и заменик украјинског министра одбране.

Сукоби у Украјини се настављају упркос примирју на које су се сукобљене стране обавезале споразумом из Минска у фебруару.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала