„Страшни“ робот шетка се америчком шумом

Пратите нас
Подружница компаније Гугл направила је велики корак — у буквалном смислу — у покушају да хуманоидне роботе учини што реалнијим.

Њихова креација, робот „Атлас“, који може да хода по неравном терену без ичије помоћи, огроман је напредак после недавног фијаска на Олимпијади роботике.

Ако станујете у округу Бостона и желите да се прошетате шумом, могли бисте се силно изненадити. Не очекујте да ћете наићи на било шта слатко или умиљато, као што су на пример бебе медведа. Напротив, у шуми је примећен робот налик Терминатору из истоименог филма.

Он је пројекат „Бостон дајнамикса“, подружнице Гугла која је специјализована за дизајн робота. Креатори овог робота пустили су га на отворено, први пут ван лабораторије.

„Желимо да овог робота пустимо у свет. Спољашња средина потпуно је другачији изазов од лабораторије. Не можете предвидети како ће се понашати“, рекао је Мајк Рајберт, оснивач Бостон дајнамикса.

Робот назван „Атлас“ свакако је импозантна фигура — висок је 1.88 цм и тежак 150 кг. Ипак, план „инвазије робота“ налик оној из филма „Терминатор“ још није актуелан, с обзиром на то да овај робот свакако нема покрете Т-800 или Т-1000, као што смо могли видети у Шварценегеровим филмовима.

Тим тренутно ради на томе да омогући роботу да хода и трчи без погонског кабла, што тренутно није у могућности.

„На добром смо путу да му омогућимо да се креће као човек. Не кажем да може да уради све оно што можемо ми, али ако наставимо да радимо, доћи ћемо и до тога“, рекао је Рајберт.

Ово је значајан напредак у односу на то како је „Бостон дајнамикс“ прошао на недавној Олимпијади роботике, када су њихови проналасци провели више времена на леђима него на ногама.

Робот „Атлас“ такође покушава да научи јапанску борилачку вештину — карате. У новембру је успео да опонаша „ударац ждрала“, који је прославио Ралф Маћио у блокбастеру „Карате кид“ 1984. године.

 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала