Пјонгјанг понудио мир Сеулу

© AFP 2023 / JUNG YEON-JEСеверна Кореја
Северна Кореја - Sputnik Србија
Пратите нас
Северна Кореја је данас поручила Јужној Кореји да је спремна да оконча спор око звучника преко којих званични Сеул емитује пропагандне поруке на другу страну границе, инсистирајући ипак да емитовање тих порука буде обустављено, саопштило је данас јужнокорејско Министарство за уједињење.

Секретар Централног комитета севернокорејске Радничке партије Ким Јанг Гон послао је писмо Влади у Сеулу у којем наводи да јужнокорејско емитовање порука представља објаву рата, али је додао и да је Северна Кореја „спремна да понуди излаз из спора како би се разрешила актуелна ситуација и побољшали односи“, пренео је Ројтерс.

Северна Кореја артиљерија - Sputnik Србија
Размена ватре Северне и Јужне Кореје

Претходно су, међутим, севернокорејске власти путем војне „црвене“ телефонске линије упозориле Сеул да ће извршити нападе на пропагандне звучнике путем којих Јужна Кореја емитује поруке према Северној Кореји, саопштило је јужнокорејско Министарство одбране.

У поруци Генералштаба Армије Северне Кореје је стајало да Јужна Кореја има рок од 48 сати да уклони огромне звучнике са границе, или ће се у супротном суочити са војном акцијом, наводи се у саопштењу.

Јужна Кореја је пре тога саопштила да је испалила више десетина пројектила према Северној Кореји, чија је војска претходно једном ракетом гађала један јужнокорејски звучник који је гласно пуштао поруке против званичног Пјонгјанга.

Након те размене ватре, јужнокорејске власти су наложиле евакуацију становништва из подручја на својој западној граници, односно из пограничног града Јеончеона, на који је испаљена граната.

Власти у Сеулу су 11. јула поново укључиле пропагандне звучнике, као одговор на то што су севернокорејски војници наводно прешли границу и поставили нагазне мине, које су експлодирале и повредиле два јужнокорејска војника.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала