„Роскосмос“ прави ракету за вишекратну употребу

© Sputnik / Владимир ВјаткинРоскосмос прави вишекратну ракету
Роскосмос прави вишекратну ракету - Sputnik Србија
Пратите нас
„Роскосмос“ планира да направи ракету која ће се након слања сателита у орбиту враћати на космодром одакле је и лансирана, пише лист „Известија“. У питању је крстарећа фаза ракете, односно њен најскупљи део. Други део ће као и раније бити за једнократну употребу.

Како саопштава руски лист, у пројекту Федералног космичког програма (ФКП) за период од 2016. до 2025. године који је послат на одобрење у Министарство, предвиђено је стварање „космичко-ракетног комплекса са вишекратним ракетним носачем лаке класе на космодрому Восточни“.

Претпоставља се да ће стварање прве фазе ракете за многократну употребу до 2025. године коштати 12,5 милијарди рубаља. Рад на конструкторском делу под шифром ЛЕК-ВРБ почеће 2021. године, док рад на техничким детаљима, према плану, треба да почне 2019. године.

„Космички ракетни комплекс са ракетним носачем лаке класе са вишекратним враћањем прве фазе која обезбеђују извођење на ниске орбите терета масе до 1 тоне, прави се на основу скице пројекта израђеног у оквиру ОКР МРКС-1 до 2016. године“, наводи се у тексту пројекта ФКП.

МРКС-1 је ракетно-космички систем за вишекратну употребу прве фазе. Саму идеју стварања транспортног система који личи на МРКС формулисали су конструктори центра „Хруничев“ 2001. године.

Како се наводи, први степен ракете је најскупљи део у производњи. Цена њеног мотора износи од 10 милиона до 70 милиона долара. Овим се објашњавају покушаји корпорације „Спејс икс“ да створи први степен који се враћа на земљу за ракету „фалкон 9Р“ — истина, за сада неуспешно.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала