Жан-Мари ле Пен искључен из „Националног фронта“

© AFP 2023 / ALAIN JOCARDЖан-Мари ле Пен
Жан-Мари ле Пен - Sputnik Србија
Пратите нас
Оснивач француског „Националног фронта“ Жан-Мари ле Пен искључен је из редова партије.
Марин Ле Пен - Sputnik Србија
Марин ле Пен: ЕУ је постала секта

Седница бироа „Националног фронта“ на којој је искључен Жан-Мари ле Пен трајала је четири сата. Сам Ле Пен је сат пред своје икључивање нагласио да ће његов одлазак представљати крах „Националног фронта“ и неизбежни пораз на наредним председничким изборима који ће се одржати 2017. године.

Кћерка Жан-Марија ле Пена и садашњи лидер парије Марин ле Пен, као и потпредседник НФ Флоријан Филипо којег је Ле Пен старији називао „љутим генијем“, нису присуствовали дисциплинском поступку.

Извршни комитет странке је гласао да га искључи због запаљивих коментара, који су очигледно били превише за његову ћерку, која је руковођење странком преузела од оца 2011, покушавајући да је скрене од расизма и антисемитизма прошлости.

Кап која је прелила чашу догодила се у априлу, када је Ле Пен поновио познате изјаве да су гасне коморе биле само „детаљ“ у историји и поручио да Француска треба да сарађује са Русијом како би спасила „бели свет“.

Марин се отворено оградила од оца, наводећи да он чини „политичко самоубиство“, а касније га суспендовала из странке.

Он је, међутим, показао мало интересовања да тихо оде — успешно је оспорио своју суспензију из странке на суду и упао на велики скуп ФН у мају.

Као знак колико је дубок раскол са његовом ћерком постао, Ле Пен је за један локални лист у недељу изјавио да неће гласати за њу на председничким изборима 2017, подсетила је француска агенција.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала