Прашко пролеће нема везе са Украјином

© Sputnik / Јуриј Абрамочкин / Уђи у базу фотографија"Прашко пролеће" у Чехословачкој
Прашко пролеће у Чехословачкој - Sputnik Србија
Пратите нас
На данашњи дан пре 47 година војска Варшавског пакта умарширала је у Праг. Данас ову историјску чињеницу многи користе како би оптуживали савремену Русију за дешавања у Украјини. Ти покушаји се своде на манипулацију и потпуно су непоштени, сматра Љубош Блага, политиколог и председник Комитета за европске послове Парламента Словачке.

На данашњи дан, августа 1968. године, ушла је војска земаља-чланица Варшавског пакта у Чехословачку. Да ли је у реду за ове догађаје кривити модерну Русију?

— Кривити Русију за оно што се догодило 1968. године није поштено. Поставићу друго питање: можемо ли данашње Немце кривити за оно што су радили нацисти и за оно што се дешавало током Другог светског рата? То ми се чини апсурдно, као и када се Русија криви за оно што се дешавало 1968. године. Да ли то онда значи да би требало да мрзимо и све Пољаке, Бугаре и Мађаре — с обзиром на то да су и њихови војници били у редовима армије Варшавског пакта која је умарширала на нашу територију 1968. године?

Доживљавати историју као могућност да се објасни мржња према другим народима, невероватно је глупо. Русија се много пута извинила за окупацију и према мом мишљењу — то питање је затворено. Покушавам да нађем у историји нешто што народе уједињује, а не оно што их раздваја. Оно што је некад било, требало би заборавити. А оно што је потребно памтити је све оно добро што је било међу народима и на томе градити будућност и очувати мир.

Односно, ради се о манипулисању историјом?

— На ваше питање одговорићу да је без сваке сумње Русија наш пријатељ и ослободилац. Фашизам је био највеће зло и од њега нас је ослободио СССР. Штавише, по мом мишљењу, управо је антифашизам најјача национална традиција Словачке, која корене вуче из Словачког националног устанка. Говорећи о борби против фашизма, нико не може заборавити жртве руских војника током Другог светског рата. Милиони руских војника су умирали за нас. Зато не разумем русофобију коју сада спроводе западни медији.

Не кажем да ми морамо у свему бити потпуно сагласни са Русијом. Исто тако, не сме се Русија злоупотребљавати како би се „преко њених леђа пребијали рачуни“ — то је примитивно. Савремена Русија не носи било какву одговорност за догађаје из 1968. године.

Па ипак, оно што се тада, августа 1968. године догодило многи често пореде са догађајима у Украјини. Да ли Ви ту видите било какву везу?

— Ова и слична поређења су чисто идеолошка, са циљем да се покаже да је наводно Украјина данас невина жртва, исто онако како је то била Чехословачка 1968. Такође, алудира се да ће наводно Русија остати непријатељ који стално жели некога да окупира. Али, то је поптуна глупост. Очигледно, још од времена хладног рата, западна пропаганда се није посебно променила и врло брзо су се вратили русофобији, која се шири још од 1989. године. Настављају хладни рат измишљајући различите историјске аналогије, као на пример упоређивање Путина са Хитлером или Украјину са Чехословачком 1968. године. То су све тужне милитаристичке бајке, које немају везе са реалношћу.

Сви добро знамо да је Украјина започела грађански рат против сопствених грађана и није у стању да се избори са растом фашизма, не могу наћи решење које би ујединило државу. У Чехословачкој се 1968. године народ ујединио око одличне идеје — изградње демократког социјализма и ову су тежњу нажалост уништили тенкови Варшавског пакта. Не могу се никако поредити дешавања у Украјини и Чехословачкој, једина је сличност у томе што народ у Словачкој не жели туђе тенкове на својој територији и ја то савршено разумем.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала