Русија блокира Википедију због чланака о дроги?

© AFP 2023 / LIONEL BONAVENTUREВикипедија
Википедија - Sputnik Србија
Пратите нас
Руска федерална агенција за надзирање комуникација, информативних технологија и масовних медија „Роскомнадзор“ упозорава да ће блокирати Википедију, уколико она са свог сајта не уклони страницу о методама припреме дроге. „Роскомнадзор“ истиче да жели да избегне блокирање познатог сајта, али да је избор на Википедији.

„Тиме што не жели да уклони чланак о томе како се праве наркотици, Википедији прети блокада због угрожавања интереса многобројних корисника руске верзије сајта“, истиче се у саопштењу „Роскомнадзора“.

Руски суд Астраханске области упутио је 25. јуна „Роскомнадзору“ своју одлуку којом забрањује ширење информација на сајту које се односе на поступке за добијање опојних супстанци.

Уколико судски налог не буде поштован, „Роскомнадзор“ ће бити приморан да комуникационим оператерима нареди да блокирају странице на читавој територији Русијe, објавила је агенција на руској друштвеној мрежи „Вконтакте“.

Руски председник Владимир Путин рекао је прошле године да ће Русија блокирати све сајтове који промовишу насиље и екстремизам, јер је то према уставу РФ забрањено.

Русија је 2014. године усвојила закон којим је прецизирано да су сви сајтови и веб-странице које у просеку посећује више од 3.000 корисника дневно у обавези да се региструју у „Роскомнадзору“. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала