Кинески богаташи изгубили 200 милијарди долара

© Fotolia / IrochkaАмерички долар
Амерички долар - Sputnik Србија
Пратите нас
Међународно тржиште хартија од вредности проживљава највећу кризу до сада — протекле недеље укупна вредност акција које су изгубиле на вредности износила је 3,3 билиона евра. Међу оштећенима налазе се транснационалне корпорације, али и бројни милијардери.

Свима је познато да нестабилни курс у мењачницама може да вам поквари планове за одмор, али има и оних који губе много више. На примеру тржишта хартија од вредности, за само протеклих седам дана укупни губитак вредности акција износио је 3.300.000.000.000 долара. Те паре су једноставно нестале. 

Од оваквог невероватног пада вредности велику штету претрпеле су бројне транснационалне корпорације, али и богаташи. Компанија „Епл“ изгубила је једну петину од укупне вредности и то свега за месец дана. Њен губитак износио је 158 милијарди долара.

Поред тога, велике губитке осетили су милијардери, поготову кинески. Ону су за протеклу седмицу, наиме, изгубили око 200 милијарди долара, али то је свега једна десетина њиховог укупног богатства.

Тржишни тренд не даје стручњацима и богаташима ни секунде времена да предахну, јер је ситуација критична. Главни актер сада је Кина, јер она диктира да ли ће овај тренд бити настављен.

Подсећања ради, најбољи показатељ пада пословне активности је „Дау Џоунс“ индустријски индекс, који је на њујоршкој берзи у петак опао за 530 позиција, односно за 3,13 одсто. То је његова најнижа вредност још од 2011. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала