Меркелова: Неопходни разговори са Путином о Украјини

© REUTERS / Axel SchmidtНемачка канцеларка Ангела Меркел, француски председник Франсоа Оланд (Л) и украјински председник Петро Порошенко говоре за медије након њиховог састанка у канцеларији у Берлину, Немачка, 24. августа, 2015
Немачка канцеларка Ангела Меркел, француски председник Франсоа Оланд (Л) и украјински председник Петро Порошенко говоре за медије након њиховог састанка у канцеларији у Берлину, Немачка, 24. августа, 2015 - Sputnik Србија
Пратите нас
Немачка канцеларка Ангела Меркел позвала је данас западне лидере да реше несугласице са Русијом око Украјине, истичући да су контакти са руским председником Владимиром Путином по том питању неопходни.

Меркелова је, после разговора са председницима Француске и Украјине, Франсоа Оландом и Петром Порошенком, у Берлину рекла да је саслушала „став из украјинског угла“, али да ће се по том питању „обновити контакти са руским председником“.

Петро Порошенко - Sputnik Србија
Порошенко покушава да искључи Русију из преговарачког процеса

„Не искључујем могућност одржавања састанка четири стране“, казала је Меркелова.

Она је додала да постоје разлике у ставовима по питању украјинске кризе који се морају решити.

Споразуми о прекиду ватре из Минска су „основа за мир у Украјини“, нагласила је она.

Меркелова је указала и на значај посматрача из Организације за европску безбедност и сарадњу у надгледању прекида ватре, али и изразила забринутост због напада на њих.

Петро Порошенко - Sputnik Србија
Припреме за рат: Порошенко шаље оружје у Донбас

Ројтерс је пренео да је Меркелova рекла да се споразум о прекиду ватре на истоку Украјине не поштује и да се мора учинити све да би се у потпуности спровео договор, постигнут у фебруару у Минску.

„Споразум о прекиду ватре није у потпуности примењен и то значи да има све више жртава“, навела је Меркелова.

Она је истакла да је први и најважнији услов да се све учини да споразум о прекиду ватре постане реалност.

„Оно што је договорено у Минску мора се поштовати. Овде смо да би се тај споразум поштовао, а не доводио у питање“, казала је Меркелова.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала