Србија ускоро добија базу докторских дисертација

© Sputnik / Сенка МилошКонференција "Наука и истраживање у функцији превредног и техмолођког развоја" у ПКС
Конференција Наука и истраживање у функцији превредног и техмолођког развоја у ПКС - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Министар просвете Србије Срђан Вербић најављује објављивање базе докторских дисертација, промену оцењивања у средњим школама, формирање регистра ученика и студената, рационализацију броја запослених на факултетима, а за септембарско заседање Скупштине предлог закона о научно-истраживачкој делатности.

"Сређујемо ствари које годинама нису дотакнуте, на пример Правилник о оцењивању у средњој школи, који је у завршној фази и биће објављен првих дана септембра", рекао је Вербић.

Он је објаснио да ће се новим Правилником битно другачије вредновати, не само рад на часу и шта то наставник треба да испитује, него и дисциплина, изостанци са часова — "биће то добар, јак алат у рукама наставника за квалитетније оцењивање".

Друга ствар је, додао је он, правилник о упису у средње школе, којим се уводи праг знања за четворогодишње средње школе, који ће бити 50 поена.

Књижара - Sputnik Србија
Ко је крив због повлачења Предлога закона о уџбеницима

Вербић је рекао и да ће ускоро на сајту министарства просвете бити објављена и база докторских дисертација, да ће до краја септембра јавност бити упозната са Стратегијом научно-истраживачког развоја Србије, а до краја године и са новим Националним оквиром квалификација.

Упитан када ће бити завршен посао око технолошког вишка, Вербић је рекао да ће бити два круга прављења листа и да ће зато бити потребан сигурно и читав септембар.

"Да нема другог круга међу технолошким вишковима би било превише младих, што никоме није у интересу и синдикати и директори су свесни те опасности. После првог круга, питаћемо све запослене ко жели добровољно да оде. Потом ћемо направити други круг, како би се на листама нашли као вишкови управо ти људи који се пријаве, а да задржимо, ако је икако могуће, млађе", објаснио је Вербић.

школа - Sputnik Србија
Србијанка Турајлић: Политика не води рачуна о образовању

На питање колико је број људи технолошки вишак, Вербић је одговорио да их је више, него што држава може да понуди отпремнине.

"Не можемо да допустимо да оду наставници који су једини за поједини предмет. А по закону, ако неко узме отпремнину, то радно место се затвара. У договору са синдикатима и директорима пронаћи ћемо начин да сви буду задовољни", објаснио је он за данашњу „Политику".

Вербић је рекао и да ће и у високом образовању бити спроведена рационализација и да ће свим деканима бити послат захтев да у складу са Законом о максималном броју запослених утврде тај број за сваки факултет.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала