Хан: Поглавља 35 и 32 до краја године, извештај позитиван

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIЈоханес Хан
Јоханес Хан - Sputnik Србија
Пратите нас
Европски комесар за суседску политику и проширење Јоханес Хан изјавио је данас да би до краја ове године са Србијом требало да буду отворена поглавља 35 и 32. Хан је, такође, најавио позитиван извештај о напретку Србије.

„Уверен сам, имајући у виду колико је Влада Србије допринела и учинила, да је могуће отварање првих поглавља до краја године“, одговорио је комесар на питање да ли је још увек мишљења да би поглавља са Србијом требало отворити тек почетком 2016, како је средином седмице проценио за бечки „Курир“.

„На основу тога видите колико се ствари могу убрзати, ако се брже него што смо очекивали дође до резултата. Последњих месеци је било напретка. Ја сам путовао у европске престонице, да превазиђемо неке уздржане ставове. Данас је јасно, посебно имајући у виду колико је Влада Србије допринела и учинила, да је могуће отворити поглавља“, рекао је Хан у интервјуу Танјугу и додао да ће, ако се ствари и даље буду тако развијале, до краја године бити отворена прва поглавља.

Ивица Дачић - Sputnik Србија
Дачић: ЕУ занимају мигранти, али нас не помиње

На захтев да прецизира за која поглавља очекује да ће бити отворена до краја ове године, Хан је указао да унутар ЕУ има различитих ставова, али да се свакако ради о поглављу 35, као и о поглављу које се бави финансијским питањима, поглављу 32.

Заједнички до решења мигрантске кризе

Хан је изјавио да по питању мигрантске кризе треба јасно рећи да Западни Балкан није проблем, већ је, као и неке земље-чланице ЕУ, погођен том кризом и да је зато потребно заједничко деловање.

Дејвид Мекалистер - Sputnik Србија
Мaкалистер: Надам се скором отварању првог поглавља

„Надам се да ће такво деловање уследити после најновијих догађаја, драматичног раста таласа избеглица, пошто је на западнобалканској рути дошло до шестоструког повећања броја миграната“, истакао је Хан.

Према његовим речима, земље-чланице ЕУ су схватиле да овај проблем може да буде решен само заједничким снагама.

„Не треба пребацивати кривицу са једних на друге, јер то не помаже никоме, а најмање избеглицама“, указао је Хан.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала