Чепурин: Проблем је у логици Запада

© Tanjug / Раде ПрелићАлександар Чепурин
Александар Чепурин - Sputnik Србија
Пратите нас
Србија је војно неутрална земља и у интересу је српске војске и српске безбедности да сарађује и са Западом и са Истоком, оценио је за Спутњик руски амбасадор у Србији Александар Чепурин.
Припадници српских  специјалних снага скачу падобраном из авиона - Sputnik Србија
Српски падобранци на вежби „Словенско братство“ у Русији

На питање зашто поједине западне земље имају примедбе на овакве заједничке вежбе српских и руских војника, Чепурин је рекао да проблем умногоме јесте у логици Запада, која је таква да је „свака сарадња у војној сфери усмерена против некога, док Русија истиче да је међународна сарадња неопходна за јачање борбене приправности војске и за проширење узајамног разумевања у свету“.

„Спремна за ратовање, увежбана војска јесте гаранција мира у земљи“, додао је Чепурин.

Према његовим речима, Србија је земља која је пријатељска током векова и има блиски менталитет, заједничку веру, историју, културу.

Ивица Дачић - Sputnik Србија
Дачић: ЕУ нека гледа своја посла

„Јака Србија јесте темељ мира у регији Западног Балкана. То се потврђује и овим корацима које Београд предузима у последње време, пружајући руку помирења својим суседима“, рекао је Чепурин и додао: „Русија никада није стављала примедбе Србији у вези са активним развојем њене сарадње и војним вежбама са западним земљама, САД, НАТО-ом. Географска позиција омогућава Београду да сарађује паралелно и са Истоком и са Западом, и са Севером и са Југом“.

Руски амбасадор сматра да је раније постојала доминација Запада у свету и да се може рећи да се целим светом управљало из једног центра.

„Међутим, сада се ствари мењају и постоји мноштво објективних разлога да ће се овај процес развијати. Србија може потпуно да обезбеди своју сигурност ван блокова. Још више од тога, таква безбедност ће бити много поузданија. Сарадња са Русијом је природна још и због тога што већина Срба види у Русији и у руском народу блиског и јасног партнера и пријатеља“, закључио је Александар Чепурин.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала