Хрватска против ограда на границама

© AP PhotoВесна Пусић
Весна Пусић - Sputnik Србија
Пратите нас
Хрватска се противи подизању ограда на границама, изјавила је шефица хрватске дипломатије Весна Пусић, реагујући на најаву мађарске владе да ће и на граници с Хрватском подићи ограду, ако и са те стране почне навала миграната.

„Ми смо апсолутно против подизања граница. Свака земља има право да одлучи шта жели и да се затвори ако хоће, али Хрватска се сигурно неће затварати у ограде. Што се мађарске најаве тиче, ако добро разумем, то је засад само идеја која би се реализовала ако мигранти крену и преко те границе, а то у овом тренутку није на дневном реду“, рекла је Пусићева.

Мигранти - Sputnik Србија
Договорена стратегија ЕУ и балканских земља за избеглице

Европска унија покушава да договори свеобухватан приступ према мигрантској кризи, који би укључио и уску сарадњу са земаљама које нису чланице ЕУ, али су кандидати за чланство, као што су Турска, Македонија и Србија, рекла је Пусићева.

„Треба разликовати земље транзита преко којих избеглице само пролазе и коначни циљ избеглица, јер велики број њих жели да оде у Немачку, Шведску и друге скандинавске земље. Без обзира на избегличку кризу у Мађарској и неким другим земљама, то нису земље у којима избеглице желе да остану и ЕУ ће тај проблем морати да стави на дневни ред“, поручила је Пусићева.

Хајнц-Кристијан Штрахе - Sputnik Србија
Штрахе: САД и НАТО криви за избегличку кризу

Она је додала да су шефови дипломатија на састанку у Луксембургу покушали да утврде и у којој је мери у актуелној кризи реч о економским мигрантима, а у којој о ратним избеглицама, пренела је Хина.

Пусићева је нагласила да Хрватска учествује у подели одговорности, укључујући и слање два брода у спасилачке операције на Средоземном мору, као и да је у првој подели одговорности за збрињавање прихватила 550 људи, што је више него што би јој припадало с обзиром на величину и економску снагу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала