Русија припрема базу на Месецу

© Фото : NASAМесец
Месец - Sputnik Србија
Пратите нас
Више од четири деценије након што су људи последњи пут ходали по Месецу, руска свемирска агенција „Роскосмос“ на Земљин сателит шаље брод без посаде са задатком да испита потенцијалне локације за планирану базу.

У високотехнолошкој бази боравили би космонаути, а она би имала и лабораторију, као и полигон за слетање и полетање бродова и астрономску опсерваторију.

Извиђачка летелица под називом „Луна 25“ требало би да слети на Месечев јужни пол 2024. године, најавио је „Роскосмос“.

Међународна свемирска станица - Sputnik Србија
НАСА плаћа огроман новац Русији за излазак у орбиту

Изградња „Луне 25“ је већ у току, а када се заврши, летелица ће бити опремљена са осам камера које ће користити за навигацију и фотографисање. Такође, летелица ће носити и алат способан за копање и бушење површине Месеца.

„Луна 25“ ће као гориво користити плутонијум-238, који при распаду ствара топлоту која се претвара у електричну енергију.

Њен претходник, летелица „Луна 24“, слетела је на месечеву површину у августу 1976. године, а на Земљу се вратила са шест грама лунарног узорка.

Русија није једина земља која ради на дугорочном боравку на Земљином сателиту. Европска свемирска агенција такође планира стварање сопствене колоније на Месецу.

За разлику од Русије и Европе, Сједињене Америчке Државе су окренуте ка Марсу.

И док неки стручњаци сматрају да је то погрешно, истичући да би НАСА прво требала да постави базу на Месецу, а потом на Марсу, други сматрају да би повратак на Месец за НАСА био регресија…

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала