Европски политичари зову Русију упомоћ у решавању мигрантске кризе

© Sputnik / Владимир СергејевСанкције ЕУ против Русије
Санкције ЕУ против Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Миграциона криза која је запљуснула Европу испровоцирала је неке европске политичаре да другим очима гледају на Русију. Према њиховим мишљењима, управо Русија може да утиче на Блиски исток. Прекид ватре у Сирији и решење иранског нуклеарног питања помоћи ће ЕУ да смањи број миграната.
Деца избеглице у парку код Београдске аутобуске станице - Sputnik Србија
Орбан: Мађарска војска неће пуцати на избеглице

Премијерка Шкотске Никола Стерџон изјавила је да „ниједна страна сама не може да се избори са миграционом кризом“ која је тако оштро погодила Европу.

Према њеним речима, државе треба да уједине снаге, дијалог треба да укључи најважније регионалне државе, укључујући Русију и Иран.

Овог мишљења је и чешки премијер Бохуслав Соботка. По његовим речима, очигледно је да ЕУ не може да се избори са миграционом кризом, а у томе јој може помоћи Русија која има утицај на ситуацију у Сирији и Ирану.

„Потребно је укључити Русију у решавање проблема у Сирији, разговарати са Русима“, изјавио је он. Притом, он је навео да увођење санкција Русији у овом случају треба ставити у други план.

Билборд Башара Асада у Дамаску - Sputnik Србија
Русија не крије да испоручује оружје Сирији

Соботка сматра да је Европа заинтересована за прекид рата у Сирији и доток миграната ће се смањити. Ако се не губи време на разговор о квотама, већ да се „усредсредимо на напоре за стабилизацију Блиског истока и Северне Африке“.

Са њима се слаже и сенатор Жан-Пјер Рафарен, бивши премијер Француске 2002-2005. године, за време мандата председника Жака Ширака. Он је навео да са страхом гледа на могућност инвазије Сирије, као што се и раније Ширак противио борбеним акцијама у Ираку.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала