Норвешка неће да исплати откуп Исламској држави

© Фото : DabiqКинез и Норвежанин таоци ИД
Кинез и Норвежанин таоци ИД - Sputnik Србија
Пратите нас
Норвешка премијерка Ерна Солберг потврдила је да је у Сирији киднапован један држављанин њене земље, али је отмичарима поручила да „Норвешка не исплаћује откуп“.

Претходно је екстремистичка Исламска држава објавила да држи једног Норвежанина и једног Кинеза као таоце и тражи откупнину за њихово ослобађање.

ИД је поставила фотографије двојице мушкараца у жутој затворској униформи у најновијем броју свог интернет издања „Дабик“.

Испод фотографије пише да су отети „на продају“ и да је „време за плаћање откупа ограничено“.

Агенције су пренеле да се не наводи цифра коју екстремисти траже за киднаповане, као ни до када понуда важи.

Солбергова је изјавила да је отет 48-годишњи Оле Јохан Гримсгард Офстад из Осла. Према њеним речима, он је отет убрзо по доласку у Сирију у јануару.

„Ово је озбиљан и компликован случај. Наш циљ је да наш држављанин безбедно стигне кући у Норвешку“, рекла је Солбергова националној новинској агенцији НТБ.

Та агенција навела је да је за овај случај отмице пре неког времена оформљена кризна група у Министарству спољних послова.

Према наводима агенција, други отети је 50-годишњи Фан Ђингхуи, консултант из Пекинга.

Исламска држава није објавила када и где су њих двојица ухваћени.

АП подсећа да Исламска држава контролише велике делове Ирака и Сирије, да је убила неколико талаца и на интернету објављивала језиве снимке погубљења.

Норвешки министар вратио се у Осло због талачке кризе

Норвешки министар спољних послова Берге Бренде, који је синоћ допутовао у посету Србији, хитно се вратио у Осло, након што је саопштено да Исламска држава једног норвешког држављанина држи као таоца.

У саопштењу Министарства спољних послова Србије, министар Ивица Дачић је навео да је Бренде због талачке кризе после кратког разговора за време радне вечере, морао да се врати у Норвешку.

Дачић је подсетио да је било предвиђено да је са Брендеом требало да разговара о мигрантској кризи, о чему је већ разговарао и са министром спољних послова Луксембурга Жаном Аселборном, који је у среду такође био у Београду.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала