Запад се према Сирији понаша као наручени убица

© Flickr / Program Executive Office SoldierАмеричка војска
Америчка војска - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник независног научног центра „Институт Блиског истока“ Јевгениј Сатановски изјавио је да не постоји било каква обавезујућа одлука Савета безбедности у вези са Сиријом, која би забрањивала испоруке оружја режиму Башара ел Асада, који се бори против терориста Ал Каиде и Исламске државе.

„Потпуно је неважно да ли се оружје испоручује на основу старих или нових уговора. Важно је то што постоји Влада Сирије. А то што Американци, Британци и Французи говоре да је ова власт нелегитимна, то је њихов проблем, јер они сами неће са том влашћу да сарађују. И ништа више не обавезује било кога да се придржава таквог става“, рекао је Сатановски за Спутњик.

Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Лавров: Руска војска у Сирији већ годинама

Он сматра да је Запад заиста забринут због испорука руског оружја Сирији и додаје да ако Асад буде добио системе противваздушне одбране онда то значи да неће моћи да их бомбардују и униште онако како су то урадили са Гадафијем.

„Они су искрено забринути што не могу да уруше још једну државу, односно што не могу да свргну још једног арапског лидера. То је налик на ситуацију када неко унајми убицу. Ако је наручени убица добар у свом послу, он ће се трудити да испуни свој задатак. Па тако и Саудијска Арабија, Катар и Турска које су дале налог да се уништи и свргне Асад. Американци и Европљани се труде да изврше задатак и у том смислу они су потпуно поштени. Ипак, системи ПВО, које би испоручила Русија, ометају их у испуњавању задатка. Сметају им и резервни делови за авијацију или тенковска артиљерија у намери да склоне Асада и заузму Дамаск. А то што би тек после таквог нечег кренули милиони избеглица, то Америку и Европу савршено не занима“, сматра Сатановски.

Руски авион - Sputnik Србија
И Украјина забранила прелет руским авионима

Говорећи о ометању испоруке руске хуманитарне помоћи, он је оценио да се хуманитарна катастрофа у Сирији, која је у највећој мери резултат политике ЕУ која подржава и спонзорише грађански рат у тој земљи, окренула против саме ЕУ и њених савезника Саудијске Арабије и Турске.

„Напросто, Турска истерује избеглице са своје територије и подстиче их да иду даље у Европу. А Грци, ’захвални‘ Берлину за преговоре о дуговањима, преко своје територије пуштају стотине хиљада избеглица даље на Балкан и у Западну Европу. Жртве су онда Србија, Мађарска и делимично Аустрија. А Грчка задовољно трља руке, јер се осветила Немачкој“, закључио је Сатановски.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала