Десетине хиљада људи на скуповима подршке избеглицама (Видео)

© AP video still Подршка избеглицама у Лондону, протест
Подршка избеглицама у Лондону, протест - Sputnik Србија
Пратите нас
На десетине хиљада људи окупило се широм Европе на скуповима подршке избеглицама. На скупу подршке избеглицама из Сирије окупљени грађани у Берлину су махали сиријским заставама на којима је било написано „Добро дошле избеглице“, а на скуповима подршке одржаним у Стокхолму, Хелсинкију и Лисабону, учествовало је око хиљаду људи.

На скупу у Будимпешти, који су организовале цивилне групе, упућен је позив за успостављање заједничке европске политике о избеглицама, засноване на солидарности.

Организатори скупа узвикивали су слогане попут „Не депортујте никога у Србију“, поздравивши учеснике на неколико језика, укључујући енглески и арапски.

Око 1.000 људи окупило се на скупу одржаном у Варшави поручивши избеглицама да су добродошли у Пољску, док је истовремено на контраскупу око 5.000 противника узвикивало антиисламистичке слогане.

На скупу одржаном у Копенхагену, на коме је учествовало 30.000 људи, све се одвијало у миру и реду, објављено је на твитер налогу данске полиције.

Демонстранти су носили плакате на којима је писало „Избеглице, добро дошли“ и „Европа је најближи сусед Сирији“, известили су локални медији.

Још један мањи скуп одржан је у Падбургу, селу на немачкој граници, кроз које су бројне избеглице прошле, где се око 400 људи окупило да изрази своју подршку.

У исто време, на контрамитингу у истом селу, окупило се око 150 људи који су тражили затварање граница, саопштила је полиција.

На хиљаде Британаца окупило се у Лондону на скупу подршке избеглицама, захтевајући од своје владе да учини више како би помогла избеглима из Сирије, јавио је АФП.

Неколико хиљада људи прошетало је кроз центар Лондона до канцеларије премијера Дејвида Камерона, носећи плакате на којима, између осталог, пише „Отворите границе“ и „Избеглице унутра, Торијевци напоље“.

Скуп је организовала група невладиних организација укључујући покрет „Зауставите рат“, чији је један од оснивача Корбин.

Данас је на десетине хиљада људи изашло на улице и других европских градова, како би „Даном акције“ изразили солидарност са избеглицама.

„Време је да проговоримо против смртоносних граница подигнутих у наше име. Желимо да покажемо, заједно са хиљадама других широм Европе, своју солидарност са онима који беже од рата, насиља и деструкције. Желимо да поручимо свим избеглицама: „добродошли сте!“, написали су организатори у позиву на протест, објављеном на Фејсбук страници названој „Европски дан акције за избеглице“.

Неколико хиљада њих очекује се и у Атини, као и у француским градовима Ници, Лиону и Авињону.

Истовремено, скупови за и против избеглица најављени су у Прагу и Братислави.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала