Вулин: У наредним данима повећање броја избеглица

© Танјуг/Сава РадовановићИзбеглице на киши
Избеглице на киши - Sputnik Србија
Пратите нас
У Миратовцу, као и у прихватном центру у Прешеву и око њега, тренутно борави око 1.000 избеглица, а држава је спремна свима да помогне, изјавио је Александар Вулин министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Србије.
Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић: Лажни азиланти неће посао, већ новац

Вулин је, током обиласка прихватног центру у Прешеву, рекао да је ситуација под контролом, а да је од јуче ујутру у тај камп дошло око 2.000 људи.

„Ситуација је заиста под контролом и желим да уверим наше грађане да је држава организована, да је прихватила све људе и да није било проблема“, рекао је Вулин.

Министар је додао да није било никаквих инцидената, нагласивши да „можемо да се изборимо и са повећаним бројем миграната који се очекују“.

Према његовим речима, за све њих су обезбеђени храна и лекови.

Вулин је истакао и да држава функционише онако како би и требало.

„Очекујемо нешто повећани прилив миграната у току ноћи и сутрашњег дана, али данашњи дан је протекао нормално и без инцидената“, рекао је он.

Вулин је навео и да је, у очекивању већег броја људи, МУП повећао број својих радника, да припадници Војске Србије помажу на терену, а исто чине и запослени у Министарству за рад, борачка и социјална питања и људи из Црвеног крста. 

„Очекујемо да се у наредних неколико дана повећа број избеглица, првенствено из страха тих људи да ће од 15. септембра бити затворена мађарска граница и да ће бити санкционисани, хапшени…“, рекао је Вулин.

Он је истакао да се држава организовала и на северу, као што се организовала и на југу земље, како би била спремна за реаговање и у таквој ситуацији.

Према његовим речима, уколико би евентуално дошло до дужег задржавања тих људи у Србији, држава је спремна да одговори на прави начин, поштујући њихова људска права, уз истовремено вршење свих безбедносних провера у циљу заштите наших грађана.

Вулин је у центру у Прешеву разговарао и са особљем, али и са избеглицама, међу којима је велики број жена и мале деце.

Испред тог центра формиран је и ред од 200-300 мушкараца, жена и деце који чекају да се региструју, док се у самом центру обављају лекарски прегледи и деле се храна и вода.

У Прешеву је 8. јула отворен Центар за привремени прихват и смештај избеглица, у којем се избеглице региструју по уласку на територију Србије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала