Николић: Одговорност за решење избегличке кризе на ЕУ

© Фото : Танјуг/Зоран ЖестићТомислав Николић
Томислав Николић - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да одговорност за решавање мигрантске кризе лежи углавном на оснивачима Европске уније, који лоптицу тешке ситуације пребацују скоро искључиво на Србију, што није морално ни природно, а неће бити ни одрживо јер ситуација измиче контроли.

„Ако неко у Европи размишља озбиљно о сигурности и безбедности, али и опстанку континента, време је да коначно кажу шта ће бити и да то спроведу све државе-чланице ЕУ“, рекао је Николић новинарима након отварања симпозијума гинеколога у Београду.

Избеглице на хрватској граници - Sputnik Србија
Европљани ће ускоро постати мигранти

У супротном би, сматра председник Србије, могло доћи до парадокса, јер су досад суседне државе бацале сузавац на људе на нашој територији, а ако почну и да их рањавају, то би могло да изазове лоше односе са тим државама.

„Без обзира на то што то нису наши грађани, они се налазе на нашој територији“, додао је Николић.

Он је истакао да је очигледно да се појавила себичност међу неким чланицама ЕУ, која је „вероватно подстицана“.

Српски народ није себичан и издржаће колико буде могао, рекао је Николић.

„Све док буде било за нас, биће и за мигранте који су приморани да проведу више времена у Србији него што су планирали и него што је то нормално“, рекао је Николић.

Избеглице испред кордона словеначке полиције н граници Хрватске и Словеније - Sputnik Србија
Словеначка полиција бацила сузавац, повређено 10 особа

Он је оценио да је апсурдно да стандарде више поштује земља која није чланица ЕУ, него чланице које су се „отргле контроли“, а не добијају никакав савет, прекор нити инструкцију из Брисела.

Код нас, напоменуо је Николић, помажу невладине организације, међународне организације и сви су, каже, обучени у одела која сигнализирају да се ту налази помоћ, а не носе пушке.

„Неке комшије се наоружавају против људи који из више разлога напуштају своју земљу, а један од њих је наравно рат“, рекао је Николић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала