Ципрас: У какву то Европу иду избеглице

© Sputnik / Alexey Danichev / Уђи у базу фотографијаАлексис Ципрас, премијер Грчке
Алексис Ципрас, премијер Грчке - Sputnik Србија
Пратите нас
Лидер Сиризе и бивши премијер Грчке Алексис Ципрас изјавио је да начин на који се Европа бави проблемом прилива избеглица указује на дубљу кризу на континенту који је заборавио суштинске вредности.

„Када се Медитеран претвара у гробље, а Егеј избацује на обале мртву децу, онда је сам концепт уједињене Европе у кризи, као и европска култура“, рекао је Ципрас на митингу у Атини, уочи сутрашњих избора.

Ципрас је избеглицама поручио да би требало да размисле у каквој ће Европи да се нађу.

Ситуација на Хоргошу - Sputnik Србија
„Заливање“ избеглица воденим топовима и „европске вредности“

Ројтерс је пренео да је Ципрас посебно био критичан према Мађарској.

„Да ли ће то бити Европа у којој пекар на острву Кос избеглицама дели векне хлеба, или Европа мађарског премијера који гради ограде и дели метке“, навео је Ципрас.

„Ако уједињена Европа поштује само правила фискалне дисциплине и оставља свакој земљи чланици да сама одлучује како ће да реагује у великој кризи, то онда није Европа њених оснивача, а као таква не може да има ни будућност“, сматра Ципрас.

У Грчкој се у недељу одржавају ванредни парламентарни избори, а судећи према анкетама, исход ће бити неизвестан с обзиром на „мртву трку“ у гласовима које Грци намеравају да дају радикално левичарској Сиризи и конзервативној Новој демократији, али ко год да победи имаће ограничен простор за маневрисање.

Избеглице испред кордона словеначке полиције н граници Хрватске и Словеније - Sputnik Србија
Словеначки премијер: Међу избеглицама има безбедносно опасних

Не очекује се да ће иједна странка имати довољан број гласова, што је око 38 одсто, да би освојила већину у тристочланом парламенту, што значи да је коалиција готово извесна.

Грци трећи пут ове године излазе на биралишта, после парламентарних избора у јануару који су на власт довели лидера Сиризе, сада већ бившег премијера Алексиса Ципраса, и јулског референдума на којем су гласачи јасно и гласно одбацили предлоге страних кредитора о реформама, мада их је Ципрасова влада мало касније усвојила. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала