Оштар напад Мађарске на Румунију због бодљикаве жице

© Ана ОташевићОграда на граници Мађарске и Србије
Ограда на граници Мађарске и Србије - Sputnik Србија
Пратите нас
Након што се вербално обрачунао са хрватским званичницима, шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто је сада укрстио копља и са својим румунским колегом због ограде од бодљикаве жице коју Мађарска поставља на својим границама како би спречила прилив миграната.
Избеглице на хрватској граници - Sputnik Србија
Мађарска: Хрватска издала Мађарску и ЕУ

Након што је довршила ограду на граници са Србијом, Мађарска сада поставља ограде и на границама са Хрватском и Румунијом, што је погоршало односе Мађарске са тим земљама, пошто оне сматрају да се тиме на њих ставља неправедно велики терет великог прилива избеглица, пренела је агенција АП.

Румунски министар спољних послова Богдан Ауреску је јуче назвао затварање граница „аутистичним и неприхватљивим чином“ којим се крши дух Европске уније, а Сијарто му је данас одговорио:

Избеглице гледају преко ограде на српско-мађарској граници - Sputnik Србија
Румунија и Мађарска „заратиле“ због ограде

„Очекивали бисмо више скромности од министра спољних послова чији премијер тренутно ишчекује суђење“, мислећи тиме на оптужбе везане за корупцију са којима се суочава премијер Виктор Понта.

„Ми смо држава старија од хиљаду година, која је кроз своју историју много пута морала да брани не само себе већ и Европу. Овако ће убудуће бити, свиђало се то румунском шефу дипломатије или не“, истакао је Сијарто.

Мађарско Министарство спољних послова позвало је румунског амбасадора сутра на консултације поводом најновијег развоја догађаја.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала