Скандал: „Фолксваген” варао на тестовима

© AP Photo / ODD ANDERSEN Фолксваген
Фолксваген - Sputnik Србија
Пратите нас
Немачки ауто гигант „Фолксваген” признао је да чак 11 милиона њихових возила има уграђен софтвер који лажира податке о штетним издувним гасовима. Због овог саопштења акције „Фолксвагена” су на Франкфуртској берзи данас пале за додатних 20 одсто, након што су претходног дана изгубиле 17 одсто вредности.

Поред невероватних губитака на берзи, компанији прети и казна у вредности од укупно 18 милијарди долара.

УАЗ Патриот - Sputnik Србија
Нова „лада“ и „УАЗ патриот“ звезде сајма у Москви (видео, фото)

Америчко министарство правде покренуло је кривичну истрагу против „Фолксвагена” након признања да је систематски варао на тестовима којима су мерени резултати загађења ваздуха.

Из Европске уније, међутим, поручују да је „прерано за покретање европске истраге против ’Фолксвагена‘“, након шокантних открића у САД. „Фолксваген” је признао да је реч је о аутомобилима опремљеним посебном врстом мотора који могу да лажирају податке о емисији штетних гасова.

Из те компаније наводе да ће у трећем кварталу ове године издвојити 6,5 милијарди евра за покривање потенцијалних трошкова произашлих из скандала, као и да ће морати да прилагоди своје циљеве профита за текућу годину. Директор америчке „Фолксваген” групације Мајкл Хорн обратио се јавности и жаргонским језиком признао да је његова компанија „упрскала ствар”.

Он је истакао да ће „Фолксваген” учинити све што може да поправи све аутомобиле, да исправи ствари и са властима али и са клијентима. „Ово понашање апсолутно није у складу са компанијским вредностима“, нагласио је Хорн.

Иначе, истрага у САД представља додатни притисак за „Фолксваген“, који је у првој половини текуће године био по обиму продаје највећи произвођач аутомобила на свету.

Америчке власти су још крајем пошле недеље саопштиле да је „Фолксваген“ признао да је у око пола милиона својих аутомобила на дизел и у аутомобиле марке „ауди“ у САД уградио уређај који искључује контролу емисије штетних гасова када се вози уобичајено, а укључује када возило пролази тестове емисије. Иначе, сам тест је показао да је емисија штетних гасова била од 10 до 40 пута већа од прописане.

Лада - Sputnik Србија
Не треба вам ни хамер ни ровер... Довољна је лада.

По том питању огласили су се и многи европски званичници. Француски министар финансија Мишел Сапен позвао је на покретање свеобухватне европске истраге, међутим његове колеге из Немачке затражили су да „Фолксваген“ уради нова тестирања аутомобила како би се проверило да ли се слична манипулација догодила и у Европи. И немачка канцеларка Ангела Меркел је од реномираног немачког произвођача аутомобила затражила пуну транспарентност како би се што пре рашчистила ствар.

Поред тренутних губитака на берзи, и то у висини од око 15 милијарди евра, „Фолксваген“ је већ имао тешку годину пошто је због назнаке слабије продаје у САД и Кини вредност једне акције пала за више од 250 долара.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала