Лукашевич: Одговорићемо на акцију против новинара

© Sputnik / Паладин Л. / Уђи у базу фотографијаВаршава
Варшава - Sputnik Србија
Пратите нас
Стални представник Руске Федерације при ОЕБС-у Александар Лукашевич изјавио да ће Русија адекватно одговорити на чињеницу да су пољске власти поништиле новинарску акредитацију и одузеле право боравка у земљи спољном дописнику МИА „Русија севодња“.

Русија ће одговорити истом мером на случај спољног дописника МИА „Русија севодња“ Леонида Свиридова којем су пољске власти поништиле новинарску пропусницу и одузеле право на боравак у земљи, изјавио је Лукашевич за телевизијски канал „Русија 24“.

У Варшави је у понедељак отворена годишња двонедељна конференција ОЕБС-а, коју је организовао Биро за демократске институције и људска права. У уторак је на форуму ОЕБС-а током дискусије „Слобода говора против језика мржње“ наступио руски новинар Леонид Свиридов.

МИА Русија севодња - Sputnik Србија
Новинарку „Русије севодње“ нису пустили у Естонију

„Проблем је постојао и на пленарним заседањима и у оквиру програма које је организовала руска делегација у Варшави. Узгред, наступао је и сам новинар који је био под притиском политичких санкција пољских власти, покушао је да на личном примеру покаже шта значи слобода говора у једној западној земљи и то како се овде не узима у обзир алтернативна тачка гледишта или поглед на проблеме који брину европску и евроатлантску заједницу“, рекао је Лукашевич.

Дипломата је саопштио да је на конференцији ОЕБС-а разговарао са Свиридовом. „Разговарао сам с њим. Имамо потпуно јасну позицију да ћемо на веома непријатељске и рестриктивне мере пољских власти, наравно, одговорити истом мером“, навео је Лукашевич.

Министарство иностраних послова Пољске је 24. октобра 2014. поништило новинарску акредитацију Свиридова, који ради у Варшави од 2003. године. Његова акредитација је сваке године продужавана, а последњи пут је то било учињено у јануару 2014. године. Из непознатих разлога, Агенција за унутрашњу безбедност захтевала је у октобру прошле године од Министарства спољних послова Пољске да је поништи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала