Помоћ ЕУ за избеглице је „палијативна нега“

© Tanjug / Димитрије НиколићИзбеглице у Прешеву
Избеглице у Прешеву - Sputnik Србија
Пратите нас
Да ЕУ и САД нису трошиле много новца на развој глобалне војне машинерије, могле би да издвоје више средстава за спречавање хуманитарне катастрофе, каже Вадим Козин, аналитичар на Руском институту за стратешка истраживања.

Козин сматра да је помоћ коју је издвојила ЕУ за решавање избегличке кризе „палијативна нега“.

Избеглице, граница Србије и Хрватске код Шида и Товарника - Sputnik Србија
ЕК: 17 милиона Србији, милијарда Турској

„Тог новца ће бити довољно само за почетак, за пола месеца. Турска је добила милијарду евра, а тамо се налази два милиона избеглица из Сирије и Ирака. Значи петсто евра по особи, то је премало. У Европу ће стићи до милион миграната, то су огромни трошкови за ЕУ. Да ЕУ и САД нису трошиле много новца на развој глобалне војне машинерије, могле би да издвоје више средстава за спречавање хуманитарне катастрофе. Али ново нуклеарно наоружање им је интересантније од судбине недужних људи којима би ЕУ и САД требало да надокнаде штету“, каже Козин.

На самиту шефова држава Европске уније у Бриселу је постигнут договор да се издвоји око милијарду евра како би се зауставио прилив избеглица са Блиског истока.

Председник Европског савета Доналд Туск рекао је да су „двадесетосморица“ одлучили да повећају помоћ Либану, Јордану, Турској и другим земљама у региону.

„Понудићемо им помоћ у замену за сарадњу. Најмање милијарду евра ће бити издвојено за помоћ избеглицама у региону преко Високог комесаријата за избеглице УН и Светског програма за храну“, рекао је Туск.

Француски председник Франсоа Оланд је након састанка у Бриселу изјавио да Европска унија не може сама да се избори са избегличком кризом и да би САД и Канада требало да преузму део терета, а немачка канцеларка Ангела Меркел је рекла да је постигнути договор само први корак, али да је ЕУ још далеко од решења.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала