Пусићева: Непотребне тензије између Србије и Хрватске

© AP PhotoВесна Пусић
Весна Пусић - Sputnik Србија
Пратите нас
Хрватска министарка спољних и европских послова Весна Пусић рекла је да Хрватска и Србија, које због таласа избеглица једна другој блокирају границу, треба што пре да спусте напетости и почну да решавају избегличку кризу у ширем контексту, у партнерству са Европском унијом и земљама попут Турске.

„Тензије између Хрватске и Србије су потпуно непотребне… Мислим да треба што пре спустити напетости и почети са решавањем проблема, у партнерству са државама ЕУ, али и са државама као што је Турска“, рекла је Пусићева хрватским новинарима после састанка са председавајућим Генералне скупштине УН Могенсом Ликетофтом.

Зграда Владе Србије у Немањиној улици - Sputnik Србија
Протестна нота хрватском амбасадору: Мере као у време НДХ

Весна Пусић је додала да је то „проблем и једној и другој земљи, и неће се решити пребацивањем кривице“.

„Нама је јасно да Србија не зна шта би друго него да доводи те избеглице на хрватску границу, али треба то препознати као нешто што за нас исто није лако, да се у року од једне ноћи носите са десет до дванаест хиљада људи који вам прелазе границу“, додала је Пусићева.

Хрватска министарка је рекла да је о глобалној избегличкој кризи разговарала и са Ликетофтом, који је, како је навела, „препознао да Хрватска поступа са избеглицама на хуман начин“.

„Сложили смо се да непосредно решење треба тражити у разговорима између Европске уније и Турске и да ЕУ, па и читав свет, треба да помогну државама које су прихватиле највећи број избеглица, а то су Турска, Јордан и Либан; и (да треба) финансијски да поднесу ову ситуацију, а ситуација у потпуности може да почне да се побољшава кад се пронађе решење и заустави рат у Сирији“, додала је Пусићева.

Пусићева ће од 23. септембра до 2. октобра у Њујорку учествовати на 70. заседању Генералне скупштине УН.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала